bosse

Bosse - Brådskande

Bosses ägare har blivit dementa och behövde flytta till ett vårdboende

 • Ålder: 12 år
 • Kön: Hane
 • Ras: dvärgpudel
 • Mankhöjd: 35 cm
 • Vikt: 10 kg
 • Finns just nu: Helsingborg
 • Stamtavla: Nej
 • Vaccinerad: Nej
 • Försäkrad: Ja (Agria)
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Nej
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

04Dela gärna
Det har uppstått ett akut nödläge i Bosses familj. Bosse är en snäll och tillgiven seniorhund. Han är en dvärgpudel som har fyllt 12 år och blir 13 år i december. Dvärgpudlar är en ras som kan leva mycket länge, upp till 17-18 år är inte ovanligt om man sköter om sin pudel. Bosse har vad vi vet ingen stamtavla i Svenska Kennelklubben men är chipmärkt och försäkrad i Agria.
Bosse är van vid att bo i ett lugnt radhusområde i Helsingborg med ett pensionerat par. De har alltid varit mycket vänliga mot honom och det har funnits en inhägnad trädgård att leka i. Dock har det varit en pågående process när ägarna blivit äldre och nu vid 84 års ålder har de blivit mer och mer dementa. När man blir dement är man ofta inte medveten om det själv och man glömmer bort de rutiner som kan vara viktiga för en hund. Så det senaste året har det nog blivit kortare promenader för Bosse och vardagen har förändrats i takt med ägarnas tillstånd.

Nu för några veckor sedan flyttade hans matte till ett vårdboende och för en vecka sedan behövde även husse lämna sitt hem för att få omsorg på ett vårdboende istället. Den vuxna sonen har nu tillfälligt tagit hem Bosse till sig. De bor i samma stad och känner varandra väl. Men han jobbar heltid och då får Bosse inte den stimulans och uppmärksamhet som han förtjänar utan är ensam större delen av dagen.
Familjen har länge känt att Bosse behöver en ny familj där man är frisk och har tid för honom, men har inte på egen hand lyckats hitta någon som vill ha honom och många personer tappar intresset när de får höra hans ålder. Men Bosse är en jättefin liten hund som är nyfiken och snäll mot både barn och vuxna. Familjen vill verkligen inte avliva Bosse, då han är helt frisk och en fantastisk hund som någon annan borde ha glädje av och kunna dela sitt liv med. Framför allt har han varit enormt älskad och kanske lite bortskämd med.

bosseHan är bara 35 cm i mankhöjd och ännu inte är stel eller har fysiska problem. Men han kan inte stanna hos sonen som tillfälligt ställt upp. Det är en krissituation på många sätt. Samtidigt känns det inte helt rätt mot en seniorhund som bott i samma familj sedan valp att flytta till ett temporärt fosterhem, för att därifrån flytta igen.Trots att Bosse är van vid att hans familj är hemma om dagarna finner han sig i att han nu blir själv dagtid 4 timmar åt gången och att sonen kommer hem på lunchen för att rasta och pyssla om honom. Han blir bara glad när han kommer hem men visar inga tecken på att må dåligt av att vara själv. Dock kan det ju vara trevligare för Bosse att få komma till en ny pensionär eller ett par där man är hemma om dagarna och har gått om tid för honom och han kan få komma i centrum igen.

Bosse är van vid att bo hos ett pensionärspar och har också umgåtts med barnbarnen som idag är 3 och 5 år. Han har vad den vuxna sonen vet ingen vana vid katter alls, men sonen tror att han skulle vara snäll mot dem och förmodligen bemöta dem lika lugnt som han möter andra hundar. Det finns dock inga garantier. Om man har katt sedan innan bör man ha en snäll hundvan katt och förmåga att sammanföra dem på ett lugnt sätt, som för alla hundar som möter en katt för första gången.
Hos sonen finns det även en stor papegoja som flyger löst i villan, och det bryr sig inte Bosse om alls, han jagar den inte.

Han kan vara lite reserverad och blyg precis inledningsvis för en ny person. Pudlar blir ofta väldigt fästa vid sin familj och bryr sig kanske inte lika mycket om hela världen utan deras värld cyklar ofta kring sin familj som de är väldigt kära och tillgivna. Men han kommer snabbt fram för att bli delad med och kliad på huvudet och har då en oerhört bedjande och söt blick.

12Som man ser på bilderna är Bosse inte pudelklippt. Många som vurmar för rasen kommer att konstatera att Bosses päls nog behöver ses över. Vanlig vård för en pudel brukar innefatta att han behöver badas regelbundet 1-2 ggr/månad. Finns bra schampon för pudelpäls samt balsam. Då och då kan man göra en oljeinpackning, och det är viktigt att skölja noga. Han behöver borstas med karda för pudlar under tiden han fönas så håren blir raka. Man behöver ha en sax av god kvalite och på nos och tassar, svansrot med en speciell trubbig sax. Dess saxar tappar inte skärpa snabbt och kan lämnas in för slipning till vissa djuraffärer. Om man inte är van vid pälsvården en pudel behöver för att vara välskött och fin i pälsen finns det kurser för vardagsklippning av pudel. Om man inte vill eller kan klippa själv är han troligen snäll om man lämnar in honom hos en hundfrisör. Vissa kennlar inom rasklubben erbjuder också pälsvård. Nos och tassar kan även klippas med maskin. Ull i hörselgångarna bör dras ut då och då. Det är möjligt att Bosses familj innan de började bli äldre och sjuka skötte honom på ett bättre sätt. Sonen kan inte minnas att han någonsin varit klippt som en pudel dock.

Bosse är van vid och tycker om att åka bil. Hans pensionerade ägare hade nog inte vetskap om den lag som kom som menar att hundar ska åka i bur eller i säkerhetsbälte under bilfärd utan han har tydligen åkt lös i bilen. Hos sonen som har en högre bil har han fått bli uppburen till lastutrymmet på hans bil och Bosse uppskattar inte att bli upplyft och buren på vilket han visar med att osäkert brumma och morra till, men han gör ingenting. Han har aldrig visat aggression i något sammanhang, bitit eller vaktat ägodelar. Han har förtroende för människan och man kan även ta saker ifrån honom. Det går bra med alla typer av hantering.

De senaste åren när ägarna har varit över 80 år har han mest rört sig inom det lugna radhusområdet i Helsingborg med några utflykter med släkten då de varit ute och fikat. Han är någorlunda van vid att följa med i olika miljöer och det har gått bra. Vi vet inte om han är van vid att åka buss eller tåg.

Bosse går  jättebra i kopplet med sonen. Han upplever att han drog i kopplet sista tiden hos föräldrarna för deras ändrade hälsotillstånd gjorde honom säkert stressad, när rutinerna förändrades hemma. Han har varit lös på radhustomten och sonen tror inte att han har rastats lös de senaste åren. Dock verkar han inte ha några som helst tendenser att rymma. När sonen inte hade stängt en infart på deras tomt gjorde Bosse ingen ansats till att vilja smita utan verkade förstå tomtgränserna.

00Bosse har i sin familj haft en egen hundsäng där han har sovit om nätterna men han har varit tillåten att sitta med i möblerna. Hans hundsäng är dock i lite dåligt skick då Bosse krafsar väldigt mycket och ”bäddar” innan han somnar, så den är lite uppkrafsad. När sonen har lagt en handduk i hundsängen så bäddar han och krafsar med den med. Att bli uppgraderad till att få sova i sängen skulle nog vara helt utomordentligt för Bosse. En omplaceringshund kan vara i behov av närhet och trygghet när den kommer till en ny miljö och en ny familj. Bosse är en känslig hund och första två nätterna som han bodde hos sonen hände det att han kissade inne. Han var osäker då han inte sov i deras sovrum utan han skulle sova i hallen. Han är rumsren, och det har inte hänt sedan dess då han har vant sig vid den nya situationen.

När Bosse varit ute på promenad har han betett sig bra gentemot andra hundar. Han är nyfiken och hälsar gärna om tillfälle ges men är då lugn och nosar. En granne har berättat att Bosse är god vän med deras hund. Han träffade en lite större bordercollie ute på promenad och det gick bra det med. Det finns ingen aggression mot andra hundar, inte heller när en lös hund kom framspringande.

Bosse har blivit lite bortskämd när det kommer till vad han fått att äta. Han har både haft torrfoder men även utfodrats med Frolic och de har även köpt grillad kyckling till honom som han fått i bitar. Sonen försökte bjuda honom på en bit ost men det ville han inte ha. Han är bra i magen.

Som de flesta pudlar är Bosse mycket lekfull och glad. De blir aldrig riktigt vuxna! Han är tokig i bollar och hans familj har kastat många bollar åt honom. Han letade även upp en boll som sonen inte visste om att de hade som låg hemma och började att leka med. Sonen vet inte om Bosse kan några vardagskommandon, tricks eller konster, men han lyssnar väldigt bra på sitt namn.

Vi tror att Bosse skulle komma till sin rätt bland något yngre pensionärer eller i ett hushåll där han tex kan få följa med på jobbet. Det får inte uppstå en ny situation att man blir för gammal för att ta hand om Bosse.

Det finns så enormt många fördelar med att leva med en seniorhund. Dels bjuder en äldre hund inte på några oönskade överraskningar då de redan har genomgått alla möjliga och omöjliga mognadsfaser.

What you see is what you get. De har redan en formad personlighet, och den hund man lär känna kommer inte att ändra agerande. För den som kanske är äldre själv och inte vill planera in en hund alltför långt fram i sitt liv, för familjen med kvarvarande barn där man under de närmsta åren kommer ha hundtillsyn men inte riktigt i framtiden, eller där man just nu studerar men sedan kommer arbeta heltid och inte ha samma tid för en hund .. det finns så många situationer där en seniorhund är det klokaste valet av hund, istället för att binda upp sig på 14-15 år framöver.

02Jag ser faktiskt bara fördelar med äldre kloka livserfarna hundar. Mitt hjärta känner alltid lite extra för seniorhundar just för att man alltid måste hitta en person med stor kärlek för hundar där man har de små omsorgerna med sig, och dessa hundar har svårare att hitta hem än yngre hundar. Samtidigt känns det för alla väldigt fel att avliva en hund för att ägaren blir sjuk. Det är inte riktigt så man har tänkt sig sitt hundägandeskap, och ingen hundvän vill väl ens se det lösningen för sin älskade vän ifall samma situation skulle drabba en själv.

Om du är intresserad av att ta honom till ditt hjärta permanent, kontakta oss omgående. Glöm inte dina egna kontaktuppgifter. Bosse finns i Helsingborg. Maila till hittehund@gmail.com eller ring 076-76 77 111 efter kl 12.

En lösning kan också vara om man själv bor i Skåne att man börjar lära känna Bosse genom att ta ut honom, lära känna honom intensivt under några dagar, och att om allt känns rätt, att han övergår på permanent basis.

Bosse är 12 år, en världsvan seniorhund som söker en annan senior! Han är en social och glad hund som söker efter ett hem där man prioriterar sällskap av varandra, närhet och mys och där hon får fortsätta vara i centrum. Om man är 12 år och dvärgpudel vill man fortsätta få ta del av livets bästa stunder, få sitta med i soffan och somna tillsammans i sängen.  En god och nära relation till hunden som är avgörande för hur lyhörd den blir är viktig, och en god relation bygger man ofta upp med kontakt och närhet.

Om man har haft hund tidigare, är pensionär själv kan det vara perfekt matchning. Om man inte orkar med en ung hund som har betydligt mer krav på livet än en förnuftig livserfaren hund men som fortfarande är pigg och med en glimt i ögonen. 12 år är ingen ålder för en dvärgpudel medan det hade varit det för en grand danois. Bosse går fortfarande ledigt och har utbyte av att få komma ut men han har ju inte samma energi som en unghund.

Våra seniorhundar är de hundar som får minst problem i sin omplacering. Hunden är redan färdig och har genomgått alla mognadsfaser, man behöver bara lära känna dem och älska dem!

Bosse är idag helförsäkrad hos Agria. Hans försäkring har bara nyttjats en enda gång då han hade problem med röda ögon. Hans försäkring har inga reservationer och den kan övertas av en ny ägare. Idag innefattar den veterinärvård upp till 60 000 kronor. Bosse har tandsten och vi behöver ta reda på när han vaccinerades senast för det har inte sonen vetskap om. Det är vanligt hos dvärgpudlar att de ofta behöver dra tänder, och han kommer att behöva besiktas för att få en uppdaterat veterinärprotokoll.

bosse

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Bosse

Till aktuella hundar