Vanliga frågor

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte hittar svaret på din fråga här, tveka inte att kontakta oss!

 

Hundarna

Nej, tack och lov bara ett fåtal. Resten är hundar som tidigare har varit vanvårdade eller misskötta, eller som levt helt vanliga familjeliv men behöver omplaceras.


Om adoption

Vi på Hittehund vill alltid hitta de bästa hemmen för våra hundar. Vi letar efter hem där hunden kommer att passa in, bli en del av familjen och få sina behov uppfyllda. Därför lägger vi stor vikt vid att lära känna potentiella hundägare väl. På så sätt ökar vi chansen för att omplaceringen blir lyckad för alla parter.

Läs om  adoptionsprocessen här


För de flesta hundar vi omplacerar tar vi ut en avgift på 2500 kronor. Utöver detta kan hundens behov av vård eller träning göra att det tillkommer kostnader.

Läs mer om kostnaden för att att adoptera en hund


Ja, man bör vara över 25 år. När vi har gjort undantag från detta har det varit för att hela familjen har stått bakom beslutet och lillmatte/husse har varit genuint hundintresserad (t.ex. student vid veterinär- djurvårdarlinjen, eller hundsportgymnasium).


Därför att vi är måna om att de hundar vi placerar ut verkligen får det bra under hela sin levnad. Många yngre personer har inget eget boende, fast arbete eller utbildningen klar. De kan på sikt ha svårt att beräkna hur mycket tid de har i anspråk till en hund. Vi betvivlar inte viljan eller känslan för djur, men vi arbetar alltid hundorienterat.

Tidigare erfarenhet är ofta mycket viktig för flera av de hundar som vi behöver hitta nya hem till, och vi kan inte riskera en chansning. Vi känner oss tryggare om vi placerar hunden i ett hem där tidigare hundar har haft det dokumenterat bra under en hel levnad.


Självklart, om era barn är hundvänliga och över 6-7 år gamla.

Läs mer om våra villkor här


Ja, det går bra. Däremot kan vi inte ta hänsyn till att du har lång resväg, och vi kan prioritera andra erbjudanden om hem. Anledningen är att vi har svårt att följa upp en hund som hamnar utanför vår normala räckvidd. Vi begär samma sak av norrlänningar som från andra intressenter, dvs. att de träffar hunden innan ett beslut fattas. Det kan alltså bli en resa på vinst och förlust.


Nej. Vi behöver få träffa dig och hela din familj, och kan omöjligt fatta ett beslut som ska gälla under hundens hela liv enbart grundat på telefonsamtal. Det är bara hunden som förlorar på att er kemi inte stämmer. Dessutom får inte ni en tillräcklig bild av hundens egenskaper och beteenden innan adoption.


Vi uppskattar alltid kontakt med familjer som planerar för en hund längre fram. Efter att vi har träffat er, gått igenom er intresseanmälan och kollat givna referenser hamnar ni som ”aktuella”, och det är naturligtvis till de familjerna man vänder sig till i första hand när vi ”får in” en ny hund. Vi har dock inget kösystem baserat på tid, utan grundar besluten på att ni ska få rätt hund, och att hunden har förutsättningar för att trivas och utvecklas i ert hem.

Läs mer om vår adoptionsprocess


Inkomna intresseanmälningar gällande hundar behandlas med yttersta sekretess och det är enbart aktiva medarbetare som har tillgång till dessa.


Om Hittehund

I dagsläget endast med privata medel. Vår ekonomiska situation är direkt avgörande för hur många hundar vi kan hjälpa till nya hem. Tyvärr har vi inte alltid haft möjlighet att hjälpa hundar med för stora vårdbehov. En enda vanvårdad hund kan sluka mycket pengar under kort tid. Ibland samlar vi in pengar till enstaka hundar.

Om du vill hjälpa Hittehund får du gärna göra en donation. Varje donation gör skillnad.

Om donationer


Ett tiotal personer, varav vi har fördelat olika uppgifter. Vi har även hjälpa av enstaka insatser från personer som inte har tid att hjälpa till på regelbunden basis men som gör punktinsatser vid behov.

Vill du hjälpa oss som volontär?

Läs mer om att vara volontär


Sedan 8 augusti år 2000. Verksamheten kom igång i större utsträckning under 2001.


Nej, det har vi inte. Vissa hundar kostar mer än andra hos veterinären då de tyvärr kommer till oss oförsäkrade och inte går att försäkra in förrän de är friskförklarade. Svensk veterinärvård är dyr. I Stockholm har vi god kontakt med två veterinärmottagningar som stödjer vår verksamhet genom att ge oss rabatt. Utan deras hjälp skulle vi inte kunna hjälpa djur i samma utsträckning.


Ja, ibland kan vi ta emot praktikanter. Dessa behöver dock ha förmåga att arbeta självständigt och uträtta ärenden eller följa med någon av oss aktiva. Detta beror på att vi inte har några lokaler utan att vi arbetar oavlönat från våra privata bostäder.


Stöd oss

Ja, självklart. Man kan t.ex. erbjuda bilburen hjälp, följa med som ledsagare, fotografera hundar, skänka gamla mjukdjur, halsband, hundgodis.

Vi publicerar information om aktuellt hjälpbehov här på hemsidan.

Läs mer om  hur du kan hjälpa oss som volontär.


Vi behöver ofta fosterhem och är tacksamma för erbjudanden om hjälp. Vi är dock måna om att rätt hund får rätt förutsättningar och att man kan erbjuda en trygg, lugn och erfaren miljö.

Du kan läsa mer om vilken typ av hem vi söker. Om beskrivningen passar in på dig så kontakta oss gärna.

Att bli fosterhem


Webbplatsen

Alla texter i form av inlägg kan återges, men meddela oss gärna innan vad du vill använda materialet till. Vi har copyright på alla bilder på webbplatsen, men är generösa med tillstånd att använda dessa om syftet är gott.


Hittehund lämnar aldrig ut eller säljer dina kontaktuppgifter eller emailadress till tredje part. Din emailadress används bara för att skicka ut nyhetsbrev (om du valt att få det) och ifall vi behöver få kontakt med dig.


För närvarande uppdateras sidan av en av våra volontärer. Om du har frågor eller synpunkter, maila oss gärna.

Våra kontaktuppgifter