Blogg

Grundaren berättar: Mitt engagemang inom Hittehund

 

banner2Mina vänner, medarbetare, hundägare och folk jag känner genom Hittehund. Jag vet att ni har funderat hur framtiden ser ut för Hittehund och hur det har gått för mig i min sjukdom. Jag har en personlig blogg där ni  kan ta del av mitt liv med mina hundar, Hittehund och min vardag och även information kring sköldkörteln om ni vill. Följ mig gärna där. Det känns viktigt för mig att sprida den informationen, så jag kan hjälpa någon annan som befinner sig i den fruktansvärda situation som jag under många år befann mig i.

13015276_1141555919228706_5742494308332002630_nJag heter Christine och är ordförande i Hittehund. Jag vill förklara anledningen till att vi haft ett långt uppehåll. Jag har idag blivit frisk. När jag grundade Hittehund kring år 2000 var jag relativt frisk. Jag behandlades för hypotyreos, (underfunktion av sköldkörteln)  med levaxin, B12brist och brist på folsyra, men jag tänkte inte på att jag var sjuk eftersom jag åt medicin. Jag var heller inte så intresserad av att läsa på om min sköldkörtelsjukdom utan nöjde mig med årliga blodprover och ibland så korrigerades dosen. Visserligen tyckte jag inte att det var så roligt när jag från att ha varit mager och smärt blev överviktig, men jag accepterade det när sjukvården sa att det blev så när man hade underfunktion. Jag levde mitt liv utan att ta hänsyn till att jag var sjuk, och när jag bara blev sämre och sämre reagerade jag inte eftersom jag inte kopplade det till mitt sköldkörtelproblem. Som en aktiv sund friluftsmänniska försökte jag istället öka min motion ytterligare och äta ännu bättre, för det sa det sunda förnuftet till mig att det var det enda jag kunde göra. Dessvärre hjälpte inte det.

Samtidigt som jag arbetade heltid, och var engagerad ideellt inom Hittehund näst intill heltid, spenderade jag all min fritid i skogen med mina egna hundar. Jag har ”alltid” gått 8-10 mil per vecka året om i kuperad terräng i skogen, det är mitt liv och det jag brinner för mest. När jag är ledig går jag lätt 2 mil med mina hundar som bär klövjeväskor med lite fika, annars hinner jag få in ca 15 km och ibland har jag en vilodag om det tex ösregnar. Mina hundar har varit slanka och musklade, och jag har bara blivit större, fetare och till slut helt otymplig. Många fosterhundar har kommit till mig överviktiga och i behov av att gå ned och utan dietmat har de snabbt blivit slanka och med glänsande muskler, medan jag själv gått upp några kg till.

4Vikten var dock inte det största problemet, det var att jag återkommande var så sjuk hela tiden. Mitt arbete inom Hittehund har gått i stackato. 2013-2015 kulmerade det och jag var ofantligt trött, enormt frusen, tappade hår, håret var torrt, och de åren åt jag 8-10 antibiotikakurer om året. TWAR, Mykoplasma, lunginflammationer, luftrörskatarrer, influensor, lunginflammation igen, förkylning, hög feber och muskelvärk….Det var besvärligt att vara sjuk så ofta, och jag förstod ju verkligen inte varför. Min man är köksmästare och lagade näringsrik mat ifrån grunden där varje måltid var max 500 kalorier, och han är utbildad personlig tränare och hade tränat på gym i 25 år och var utbildad inom kost och näringslära. Han kunde inte hjälpa mig att bli frisk med all sin samlade kompetens, och han kunde heller inte rubba mig i vikt. Då hade vi provat olika dieter, styrketräning, träning med kettleball och olika redskap hemma samtidigt som jag gick enormt långa snabba promenader.

12932611_1137646476286317_2181839283024605874_nJag har ju haft upp till 4-5 hundar samtidigt och konsekvensen blev att jag lyckades slita ut hundarna, så mina hundar ville inte ens gå utanför dörren till slut. Och jag vägde 116 KILO!!!! Till slut, samtidigt som jag hade ett flertal akuta hundärenden, blev jag så pass dålig att jag började att svimma. Då hade jag så ont i min kropp att jag regelbundet gick till en kiropraktor för jag hade ont i knän och rygg. När jag väl svimmade då kom jag helt enkelt inte upp igen utan ryggskottet gjorde att jag fick hjälpas upp med ambulanspersonal och föras till akuten. På akuten togs EKG men jag hade ett starkt och friskt hjärta och alla mina värden för kolesterol etc var ju bra. De undrade dock varför jag hade en låg temperatur på 35.5 grader, bara 60 i puls och hade så dåligt syreupptag. Jag var ju så van vid att ständigt frysa och under alla infektioner som avlöste varandra då det kändes som om jag var döende i 40 grader då visade tempen 37.5, och jag började undra om jag var inbillningssjuk.

10846175_10152564491092568_7079516794784943975_n-300x169På många sätt har det här påverkat mitt engagemang inom Hittehund. Det har varit ansträngande att hela tiden bli avbruten av muskelvärk och feber och känna sig så kraftlös och svag. Jag har inte gett upp utan haft en järnvilja, och bara kört på ändå, år efter år. Men krafterna avtog mer och mer i takt med att verksamheten växte sig större och större. Plötsligt bedrev jag en riksomfattande förening och hade många bollar i luften samtidigt, vilket var väldigt roligt och givande, men jag var dessutom då drabbad av migrän två-tre gånger i veckan. Jag har tappat räkningen på antal tillfällen som jag haft möten med hundägare eller nya familjer som träffat hundar och jag ursäktat mig för att gå på toaletten där jag har kaskadkräkts av migränen, och sedan fortsatt omplaceringen. Fast tröttheten har nog varit värst. Efter vistelserna på akuten kände jag att min ribba var nådd. Jag kunde inte leva under de här förhållandena.

Akuten minns mig nog fortfarande för jag låg på en bår mitt i en korridor i flera timmar och väntade på läkare, och kände mig tvungen att ringa upp ett tiotal personer som jag skulle ha träffat samma vecka och ställa in, och sedan femtio samtal till hundägare som behövde omplacera, och till medarbetare som behövde ta över andra ärenden. Jag bara bad om att bli rullad nära ett eluttag så jag kunde ladda min mobiltelefon då batteriet inte räckte. Jag minns också hur arga folk blev som jag hade lovat att träffa för att hjälpa dem att omplacera deras hundar och hur de inte godtog en förklaring att jag låg på akuten och väntade på EKG. För det handlade oftast bara om deras akuta situation, min var egal.

 

fa-livet-tillbaka-en-bok-om-for-lag-amnesomsattning---hypotyreosNågonstans där på min bår kände jag att jag måste ta reda på vad som felades och den enda ände jag kunde börja i var kring min sköldkörtel. Det var ju det enda som felades mig vad jag kände till. Jag började att googla och köpte en bok i december 2014 som heter Få livet tillbaka av Helle Sydendal där hon redogjorde mycket klart över hennes mående från flera år med levaxin, och att hon blev frisk när hon bytte medicinering. Då gick jag ut på internet för att söka mer information och hittade till flera facebookgrupper för sköldkörteln. Alla jag rådfrågade gav mig enhetlig information, jag måste ta reda på hur mina blodprover såg ut, och särskilt hur mitt ”fT3värde” såg ut, då levaxin som jag åt är T4 som ska förvandlas till det aktiva hormonet fT3 i kroppen om man konverterar medicinen rätt. Utifrån den information jag lämnade och de hemska oretuscherade bilderna på mig själv uppmanade man mig att jag kunde behöva äta koncentrerat T3.

 


12991061_1137646636286301_4889919978988494567_nMed min nya kunskap begav jag mig till ansvarig läkare. Jag begärde ut mina blodprover från de senaste 15 åren och fann till min vrede att ft3 hade tagits varje år, men att den graf jag såg över alla prover visade klart och tydligt att jag låg långt under den nedre referensramen. Jag hade alltså inte svarat på min medicinering under alla år, och läkarna hade inte kunnat tolka blodproverna, som jag, som numera upplyst lekman hade kunskap till. Jag hade även tagit del av ny forskning som visade att de flesta mår bra på en kombinationsbehandling av t4 och t3 och att levaxin enligt forskningen till och med kunde förvärra hypotyreos. Här hade jag förklaringen till att jag bara blivit allt sämre och sjukare framför ögonen. Mottagningen vägrade nu att lämna ut mina blodprover. Jag behövde en utskrift för att kunna kontakta en annan läkare som var specialist. Enligt patentlagen har man rätt att få ut sin journal och blodprover en gång om året, kostnadsfritt och inom en viss tid. De var med all rätt rädda att bli anmälda och det tog mig över en månad att få ut mina blodvärden som jag behövde för att gå vidare. Jag var tvungen att kontakta Patientnämnden för att med deras hjälp få mina blodprover och då jag skickade en kopia på brevet till Patientnämnden till verksamhetschefen kom de plötsligt mig tillhanda inom en timme.

Jag vägde 116 kg och kunde inte längre bada då min tyngd och en dålig fot gjorde att jag inte kunde ta mig upp ur ett badkar ens med hjälp. 12936717_1137646569619641_5053392172718782820_nMin telefon ringde konstant i hundärenden och det var svårt att bromsa bandet. När jag desperat bad om hjälp på min Facebook  hade jag tydligen 5 personer jag kände väl i min nära omgivning som kunde komplettera med information som jag behövde så väl, hur jag kunde hitta läkare och information kring andra mediciner. Jag har ju ett så pass stort nätverk, och när jag väl använde det för att bli frisk fick jag otroligt mycket hjälp. Jag fick nämligen nej till att byta medicin av flera husläkare. Det gav mig en sådan frustration att det är obeskrivligt.

I februari 2015 började jag med liothyronin som är ett läkemedel som är koncentrerat T3. Från första tabletten blev jag 37 grader, något jag inte hade varit på 18 år! Sedan dess är jag normaltempererad. Det dygn jag behöver avstå ifrån medicinen för att jag ska ta blodprover nästa dag sjunker min temp till 35.5 och då är jag så kall att jag inte kan jobba för jag kan inte skriva på tangentbordet av köld. Så pass effektiv och potent är den här medicinen. Efter bara 4-5 månader hade jag gått ned 22 kg. På bara 12 månader 45 KILO utan att förändra något i kost eller träning, för där låg jag redan på topp. Genom att läsa, förstå och få råd genom Patientföreningen lyckades jag bli en helt ny människa, medan sjukvården under 18 gjorde mig till en mycket sjuk människa.

12961568_1137646546286310_1045525959911849566_nDet enda som jag tycker är sorgligt är att det är så många som är i min situation, och som inte får de läkemedel de är i behov av. Inledningsvis när jag precis hade börjat med liothyronin ((T3) var jag till en docent på Karolinska endokrinolog som efter att ha lyssnat på min sjukdomshistoria och som tagit del av utskrifter från mina appar med min motion och min kost, alla mina blodvärden sedan 18 år, bilder på mig från att ha deltagit i miss Hawaiin Tropic som en 36-38 till att vuxit till en storlek 54-56, konstaterade att han inte kunde hjälpa mig, och att de enbart gick utifrån TSH. Då hade mina blodvärden visat att jag inte konverterade levaxin och dosen levaxin hade höjts fyra gånger under 2014 så jag var uppe i 175 mikrogram med ett stegrande TSH. Han som var specialist hävdade att det inte hade med min sköldkörtel att göra.
När jag började med en kombinationsbehandling av levaxin och liothyronin fick jag en häpnadsväckande effekt! På bara 14 veckor förändrades min svullna onda kropp. Från att vara otymplig och svullen stramade huden ihop sig och jag fick plötsligt mina ben tillbaka! Jag började efter 10 veckor fasa ut levaxinet och ersätta det med naturligt sköldkörtelhormon. Det är ett licenspreparat i Sverige, men det fanns här innan det syntetiska hormonet levaxin utvecklades. Det används med framgång i andra länder och både Oprah Winfrey och Hillary Clinton äter det tex i USA.

13047865_1142389592478672_8827163394738994912_oEfter 6 månader till, då jag helt slutat med levaxin och istället ersatt det med naturligt sköldkörtelhormon, då hade jag gått ned 45 kilo. 45 kg på ett år, som jag kämpat så för att bli av med under 15 års tid… Vad som mer hände var att PMS:en ifrån helvetet försvann, migränen som jag var så svårt plågad av försvann, och myxödemen, att min kropp var svullen och att jag inte kunde greppa min hud det gick tillbaka helt. Dessutom så blev jag symptomfri. Jag är nu sjuk möjligen någon gång om året. Men 2016 var ändå ett besvärligt år eftersom jag kämpade emot en hel läkarkår, och om jag inte hade blivit så fint stöttad av andra med samma sjukdom hade jag nog inte klarat av att driva igenom en förändring av min medicinering.

Jag hade börjat återfå mitt liv, och min kropp som nu började se ut som jag såg ut för 20 år sedan. Glädjen och energin jag då fick investerade jag tokigt nog i Hittehund istället för i mig själv. Jag tog på mig ännu mer hundar att omplacera. Till slut var jag så pass högt uppe i stress att jag blev helt utbränd istället och krävde läkarvård. Mina dagar hade ju gått på schema och jag gick upp tidigt på morgonen för att hinna med mig själv och mina hundar.  Mina långpromenader spenderades med ett trådlöst headset så jag konstant kunde tala i telefon i hundärenden under de fyra timmar jag promenerade. Väl hemma arbetade jag (heltid) och hade nästan varje dag ett eller två hundärenden hemma i mitt vardagsrum. Jag var dessutom mån om att lyckas få till en varm paj eller chokladkaka med vaniljsås till mina hundärenden, hur jag nu lyckades med det varje gång, för det var på minuten. Sent om kvällarna besvarade jag mail och uppdaterade hemsidan, och delegerade och delegerade.

24796255_1764763960241229_6362245462751304915_nMen föreningen blev tack vare ett bra nätverkande bara större. Så det tog aldrig slut. Även om jag precis blivit frisk och hade fått ny energi så räckte tiden inte till. Jag var igång veckans alla dagar. Varje ledig lucka så antingen träffade jag någon, följde upp en hund eller satt i telefon och djupintervjuades en hundägare. Men samtidigt kände jag inte till något annat under dessa 17 roliga år med Hittehund.

Så när jag väl kraschade gjorde jag det rejält. Anledningen var till stor del att jag veckan innan hade pressat fram tid som jag egentligen inte hade, då en valp på 5 månader var bortsprungen i Nackareservatet intill mig. Så jag letade många dagar på rad i skogen och var aktiv i skallgångskedjor, tills jag på egen hand hittade hunden drunknad. Någonstans där gick luften ur mig.

Kampen mot sjukvården, mitt tillfriskande, fortsatta kamp för välmående med vitaminer och mineraler i kombination med hög arbetsbelastning på mitt ordinarie heltidsarbete kolliderade med en lika hög belastning inom Hittehund. Jag behövde uppsöka sjukhusvård för att ha tid för mig själv, tack vare min man som försökte få mig att dra ned på saker. Då hade jag jonglerat mellan arbete, föreningen, tillfällig hund som bodde halvtid hos mig, ett engagemang som doggywalker till en speciell hund i kvarteret 5 timmar i veckan under rätt lång tid.

28313591_10155517771487568_121652758_n_Fotor-193x300Det har varit svårt, så svårt, att bara ägna sig åt sig själv, och inte åt Hittehund, eftersom det har varit en så extremt stor del av mitt liv under så många år. Jag vet inte hur jag gör i framtiden. Om Hittehunds epok är över och jag nu kan inspirera andra och hitta andra vägar att hjälpa omplaceringshundar. Idag kände jag att jag kände lust att hjälpa iallafall en hund, och det jag åtar mig det genomför jag. Men numera har min egen mor blivit gammal och sjuklig. Det går åt mycket tid åt att ha kontakt med samordning av vården, blodprover och läkarbesök mm. Den tiden hade jag inte haft om jag hade haft föreningen öppen. Jag vill inte vara en dotter som prioriterar andras hundar framför min egen mamma. Det känns iallafall skönt att kunna förklara, hur jag resonerar och hur det är svårt för mig att bara fortsätta med Hittehund för närvarande, då jag har andra saker jag prioriterar för närvarande.

banner2Jag har numera en egen blogg där man kan ta del av mitt liv med mina hundar, Hittehund och min vardag och även information kring sköldkörteln. Följ mig gärna där. Det känns viktigt för mig att sprida den informationen, så jag kan hjälpa någon annan som befinner sig i den fruktansvärda situation som jag under många år befann mig i. Talesättet att man behöver vara frisk för att kunna vara sjuk – det stämmer.

 

 

28660803_1875365419181082_8223865101179452285_n

 

 

Idag mår jag bättre än någonsin. Jag är aldrig sjuk, är klartänkt och snabb i tanken och har gott om tid över, något som jag inte är bortskämd med. Jag äter naturligt sköldkörtelhormon av märket Nature throid, och varje vecka tar jag en spruta med B12, kobalamin hemma, och det får mig att sluta svimma då jag har perniciös anemi. Jag har även flera autoimmuna sjukdomar och är drabbad av Hashimotos som gör att kroppen angriper sina egna vävnader. Det är under dessa skov jag varit som sjukast. När jag äntligen kom i en bröllopsklänning och åkte på en smekmånad med min man var glädjen stor. Han har varit vid min sida under 18 år trots att jag växte ifrån storlek 40 till 56. Dock har vi inte haft så mycket tid tillsammans och han vande sig vid min ständigt ringande telefon som avbröt allt vad vi höll på med för stunden. Jag arbetar fortfarande som copywriter och contentwriter och det går bra på jobbet. Nu har vi bättre om tid för varandra och kan göra upp nya planer för framtiden tillsammans. Allt cirklar inte kring hundar.

 

Intagningsstopp

Det kan ibland vara tungt att arbeta ideellt och just nu finns inte resurserna, orken för att arbeta optimalt. Vi väljer därför att införa ett intagningsstopp så att vi kan komma ikapp med redan påbörjade åtagande, och vi inleder också en period då vi ägnar oss åt uppföljningar av redan placerade hundar. Det är så vi gillar att samla kraft och påminna oss om varför vi ägnar oss åt denna föreningsverksamhet.

Utöver att det blir ett intagningsstopp så vill vi även flagga för att Hittehund inte heller kommer att ha några telefontider. Har ni frågor eller övriga ärenden till föreningen kan ni maila oss. Vi hoppas dock att ni har tålamod med att svaren kan dröja. Det behövs tid och andrum. Står du i akut behov av omplacering så får vi tyvärr hänvisa till andra föreningar som hundstallet.se och hundframjandet.nu

Hur länge kommer intagningsstoppet att vara då? Det kan vi tyvärr inte svara på idag men vi uppdaterar er förstås löpande. Det är inte första gången vi tar en paus för att andas och det blir säkerligen inte sista gången. Föreningen Hittehund önskar alla ”våra” hundar och hundägare en riktigt trevlig vinter fylld av mysiga hundaktiviteter. Och till er som vill omplacera en hund men som har möjligheten och önskar att vänta tills vi är igång igen vill vi säga: Vi hoppas att vi ses snart och lycka till fram tills dess!

Du når oss per mail hittehund (@) gmail.com

Hittehund´s Sparres omplacering!

Ibland behöver vi inte lägga ut alla hundar på hemsidan. Vissa hundar får nämligen en gräddfil rakt in i en ny familj. Vi har ibland familjer som väntar på rätt hund från Hittehund eller en tidigare hundägare vars hund gått bort, och som vi känner väl sedan innan.

När jaktspringern Sparres husse kontaktade oss i december 2014 skulle han flytta utomlands och kunde inte ta med sig Sparre till Filipinerna.

Vi hade Hans på vår väntelista efter en ny seniorhund då han förlorat Hittehund´s Hampus. Golden retrievern Hampus kom till Hans som seniorhund och hade somnat in, och efter en tid av sorg kände Hans åter igen att han ville välkomna en hund i sitt liv. Jag hade ju haft mångårig kontakt med Hans per mail under alla åren han haft Hampus, men det var första gången vi träffades då vi haft andra kontaktpersoner i Skåne. Jag hade ju träffat Sparre tillsammans med sin husse vid tre tillfällen innan för att lära känna honom inför hans omplacering, vår hundpsykolog Carina Persson hade träffat Sparre med, och fjärde gången vi sågs var det för att träffa Hans tillsammans.
Under utredningen av Sparres behov var vi till Carina Persson och en av våra lokala kontaktpersoner från Östergötland, Charlotte fick vara figurant på film, som jag kunde skicka till Hans innan resan till Stockholm:

Fina Sparre, filmen vi aldrig lade upp på hemsidan. (Med sin tidigare husse)

I februari när Sparre bott hos Hans några veckor åkte vår lokala kontaktperson Peter hem till Hans för ett uppföljningsbesök. Han var även med vid omplaceringen av Hans första hund ifrån Hittehund för många år sedan. Peter skickade en video efter besöket:

Hans har skickat en så fin berättelse om den tid de hittils har haft tillsammans. Den kommer här nedan:

” TILLSAMMANS MED SPARRE HAR MAN ALDRIG TRÅKIGT!”

Så sade hans ex-husse till mig den dagen vi möttes för drygt ett år sedan när jag skulle få träffa Sparre och se om ”tycke uppstod” mellan oss!

Jag hade några månader tidigare kontaktat Hittehund om möjligheten att åter få en seniorhund från dem, sedan gamle, fine  Hampus lämnat mig för några år sedan. Jag tänkte mig en lugn hund som sällskap på mina promenader och i soffan framför TV-n, oss seniorer emellan.

sparresorgsenSå en dag ringde Christine och berättade att Sparre, en snäll 8-årig springer spaniel, behövde  ett nytt hem eftersom hans husse skulle flytta utomlands, och jag blev naturligtvis intresserad. Efter flera kontakter mellan Christine, Sparre och ex-husse, möte mellan mig och Peter, Hittehunds lokala representant här, och många mail var det klart att jag skulle få träffa Sparre. Vid det här laget visste jag att jag skulle få möta en livlig och charmig kille och inte den lugne farbrorn jag tänkt mig från början.

En dag i januari tog jag tåget upp till Stockholm, det kändes spännande och om allt föll väl ut skulle jag dagen efter ha Sparre med mig hem till stugan i Oretorp. Som av en händelse heter den lilla badsjön här intill ”Sparrsjön” och bara det gjorde att det kändes som om han skulle komma hem.

Jag träffade Christine i Stockholm och vi for ut till  Lidingö där vi skulle möta husse med Sparre vid ett grönområde och kunna umgås med lek och bus men också lite allvar, typ FOT, SITT och  LIGG. Mötet gick bra och efter några timmar skiljdes vi, och Sparre följde med mig! Han verkade inte ledsen för det, och redan då hade jag fäst mig vid hans glada svans. Han var ju van att leva  ensam med bara husse innan också, så just detta blev ingen ändring när han kom till mig, flocken blev lika stor eller  rättare sagt liten, som innan.

Omställning blev det såklart att  bo in sig hos mig, i skogsbrynet på landet norr om Hässleholm där det fanns mycket nytt och intressant som skulle utforskas. Det är spännande att få en seniorhund i familjen, man kan ju inte säkert veta vilka egenskaper och vanor han har med sig. Men det har gått jättebra!

Sparre 1Så fort jag sätter mig på sängkanten på morgonen, hämtar han mina sockor! Först den ena och när den är på plats, levereras nästa. Eller, när han känner att det drar ihop sig till att vi ska gå ut tillsammans,  då hämtar han mina skor! Att bära hem morgontidningen från postlådan, som finns cirka 100 meter bort gillar han också, då ser han mycket stolt ut och den glada svansen viftar för fullt.

Vi har en ganska stor inhägnad tomt, med lite gräsmatta och en damm men mest naturtomt och  med skogen runt knutarna. Att söka gömda Frolic i trädgården är en favorit som ska gå i repris varje dag. Sen händer det ju ibland att han träffar på vilda smådjur inne på sitt revir. Igelkottar gillar han inte, har försökt att putta på dem en gång, men det gör han inte om, nöjer sig nu med att stormskälla!

Paddor hör inte heller till favoriterna, och en natt när vi var ute för sista kisset innan läggdags, fick han en minnesbeta. Han kom plötsligt fram till mig med fradga runt munnen och flåsande andning, och jag gick med honom för att försöka se vad han råkat ut för, och paddan satt lugnt kvar vid husväggen. Jag ringde Djursjukhuset i Helsingborg (tack och lov finns det nattjour!!) och fick lugnande besked.

Sparre 2” Det kommer att gå över, men skölj ur munnen på honom, avvakta sedan någon timme och troligen kommer han att kräkas och sedan lugna ner sig.” Mycket riktigt, efter cirka en halvtimme kräktes han (dock ingen padda i spyan), efter ytterligare en stund gick han till sin bädd och snart sov han lugnt. Veterinären berättade att om paddor känner sig hotade utsöndrar de ett giftämne. Paddan såg jag igen natten därpå, och då åkte den ner i en hink och ut i skogen och sen har vi inte sett till den.

Mullvadar har vi också, och det kan verkligen fånga Sparres intresse. Jordhögarna vill han såklart hjälpa husse att jämna ut, tack tack. Men ibland står han också blickstilla med örat vänt nedåt marken och plötsligt går jaktinstinkten igång och han ska gräva sig ner till inkräktaren. Aldrig har han lyckats få upp någon, men vem vet, nästa gång kanske………..  Sen är det ju inte lika roligt att när  man jobbat så hårt och duktigt, händer det att husse väntar med en skål för tasstvätt, innan man får komma in och ta igen sig i soffan!  Hå hå ja ja, livet är en strid!

Jag vet inte om han redan i Stockholm visste vad soffa, macka och fika betydde, men nu vet han det! Förstår det till och med på bredaste skånska!!

Sparre 1Sparre är mycket tillgiven men självständig och nyfiken på vad livet kan erbjuda. Lös tar han ganska yviga svängar men har stenkoll på var jag är och kommer alltid  (nåja, nästan) meddetsamma om jag kallar in honom. Det är en fröjd att se honom forsa fram i skogsbackarna, ibland ser man bara den vita svansspetsen skymta mellan träden och ibland syns han inte alls! Så, plötsligt prasslar det bland fjolårslöven på marken och han kommer rusande mot mig, en glad lycklig kille! Ingen som träffar honom kan tro att han blir 10 år i juli. Kopplad använder jag oftast ett långt rullkoppel och då vill han gå i täten med viftande, glad svans. Om stigen delar sig, stannar han, söker min blick för att kolla upp var husse tycker vi ska gå och sniffa  idag!

På natten sover han i sin BIA-bädd bredvid min säng. Det brukar bli runt midnatt vi lägger oss, och sen väcker han mig vid 4-tiden och vill gå ut och lätta på trycket. Efter en minut är han tillbaka vid dörren och vill in och snart hörs hans mysiga snusande igen, och fram till cirka klockan 8 sover han gott. Att vi en period hade ”vintertid” brydde han sig inte om. Då visade klockan bara på 7 när unge herrn väckte mig, pigg och utsövd och om jag då ville ligga och dra mig lite till, slog han för det mesta dövörat till och kom med  mina sockor:  Seså. upp och hoppa husse, vi måste gå ner till sjön och kolla vad som hänt där sen i går!!

Stort TACK till Hittehund, jag är, som nog framgår av den här lilla berättelsen, väldigt glad för Sparre och hoppas vi får några  bra år tillsammans. Fotona visar honom vid några olika tillfällen under hans första år som skåning.

Och visst hade ex-husse rätt:    Tillsammans med Sparre har man aldrig tråkigt!

Sparre 4

Många hälsningar från Sparre och hans husse Hans.

Hjälp till med sökinsats på lördag i Stockholm, bortsprungen sheltievalp!

12931152_10207182240688040_3026235726534430312_nUppdat: Tack till alla som hörsammat vår vädjan och hjälpt till. Luna är tyvärr funnen död idag söndag 10 april.

Hej alla följare, volontärer, hundägare och medarbetare! Föreningen Hittehund vill sprida information och uppmana er som kan delta att hjälpa till på lördag i en massiv sökinsats på lördag kl 10 och kl 20 i Nackareservatet i Stockholm.

https://www.facebook.com/events/1043747185683179/

Kl 10 och kl 20 lördag 9 april är det ett storsök efter den bortsprungna lilla sheltievalpen Luna som har varit på egen tass i Björkhagen/Nackareservatet ända sedan 31 mars. Hon blev rädd för en annan lös hund och flydde i panik, och har varit synlig sedan dess, senast i söndags, men är rädd och kommer inte fram till människor.

Den här veckan har volontärer inom Hittehund och många andra frivilliga, hundens ägarinna, hundens uppfödare och många många frivilliga sökt efter Luna, och tapetserat området med efterlysningslappar. Dock är Nackareservatet väldigt vidsträckt och snårigt och det är svårt att få en överskådlig bild av området, och en liten valp kan förflytta sig snabbt när så krävs.

Nu på lördag kl 10 och kl 20 anordnas två stora sök, och det är då viktigt att så många personer som möjligt ställer upp eftersom det är så stora ytor som behöver sökas igenom, det krävs minst 300 personer.

Jag förstår om just DU inte kan, men var då hjälpsam genom att sprida evenemanget. Du kan gå in på evenemanget och i din tur bjuda in dina vänner och uppmana dem att sprida detta till sina vänner. Många är vi hundägare och kan förstå mattes oro, hon vill inget hellre än att få tillbaka sin hund.

Jag (Christine, ordförande för Hittehund) kommer personligen ha möjlighet att delta i söket kl 10, kommer förmodligen utan någon av hundarna då de behöver vila efter massiva vandringar senaste veckan. Jag rekommenderar bekväma skor som klarar lite vattenpölar, och stabila byxor som man lätt kan röra sig i terrängen. Det ska bli sol och inte vara så blåsigt, och många är lediga om helgen, så jag hoppas innerligt ni vill styra om era planer på lördag, någon av tiderna för att förena hund med matte. Det krävs även observatörer som finns stilla på en plats.

Läs mer om Luna här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22572577.ab
http://mitti.se/hela-skarpnack-letar-efter-valpen-luna/
DELA GÄRNA INLÄGGET!

Hur kan man bäst ta hand om sin äldre hund?

hittehund-forsakring-svedea

Cirka 80% av alla hundar i Sverige är försäkrade. Men det betyder också att 2 av 10 inte har någon försäkring alls. Ju äldre hunden blir desto större risk är det för både sjukdomar och olyckor. Att ha hunden försäkrad är därför ett första steg. Men det gäller att försäkra hunden i tid. För alla bolag har en övre gräns för hur gamla hundar de accepterar att ge försäkringsskydd (i alla fall gällande livförsäkring). Försäkring för hundar kan du hitta på svedea.se.

Som hundägare bör man se över sin hundförsäkring med jämna mellanrum. Detta främst eftersom målet med försäkringen är att den ska täcka det behov som finns. Självklart är det stor skillnad på försäkringsskydd som behövs på en liten valp och på en hund som börjar närma sig ålderns höst.

 

Livförsäkring

hittehund-livsforsakring

Alla försäkringsbolag har en gräns på hur gammal hunden får vara för att livförsäkring ska få tecknas. Det vanligaste är 6år men vissa bolag har gränsen på 7 år och en del bara 4 år (detta då på speciella hundraser).

Det som även skiljer bolagen åt är hur länge som livförsäkringen gäller samt hur ersättningsbeloppet ändras utifrån hundens ålder.

Det vanligaste är att ersättningsbeloppet minskas med en viss procentsats varje år efter att hunden fyllt exempelvis 7 år. Men vissa bolag har valt att inte göra denna sänkning vilket gör att ersättningen alltid ligger på samma nivå.

Försäkringen upphör vanligen vid 8, 10 eller 12 år. Vad som avgör gränsen är vilken ras det handlar om. Det finns även de bolag som har gränsen på 10 år oavsett vilken ras som försäkras.

Tips: Se till att livförsäkringen är tecknad innan den maxgräns på ålder som försäkringsbolaget har. Se även över när försäkringen upphör på denna punkt.

 

Veterinärvårdsförsäkring

hittehund-veterinarvardsforsakring

 

Även här finns en övre gräns och i likhet med livförsäkringen är 6 år mycket vanligt. En del bolag erbjuder däremot veterinärvårdsförsäkring för hundar upp till 7 år och några få har inte någon övre gräns alls.

Gällande veterinärvårdsförsäkringen har även många försäkringsbolag regeln att maxbeloppet som kan betalas ut per år minskar ju äldre som hunden blir. Det är inte ovanligt att det sänks med 2500-5000kr per år efter att hunden fyllt 7 eller 8 år. Men även här finns det undantag. Ett par bolag har inte någon sänkning alls.

Ersättningsnivåerna skiljer sig även ganska kraftigt mellan bolagen med allt från 25.000kr upp till 100.000kr/år.

Tips: När det gäller äldre hundar bör man titta extra noga på denna punkt. För hundar över 7 år finns enbart några få bolag som ger försäkring.

Men viktigast av allt – ha en försäkring och se till att den gäller utifrån hundens ålder.

 

Kan du bidra till vår veterinärvårdsfond?

När man tar över en hund genom Hittehund ber vi om en donation till vår veterinärvårdsfond. Det är ett lågt belopp; 1200 kr för en seniorhund över 7 år och 2500 kr för en hund som är yngre än 7. Vi vill även att man lär känna hunden i lugn och ro genom flera besök så det blir en mjuk övergång när en hund byter miljö.
Tack vare er som tar över en hund genom Hittehund kan den donationen komma till hjälp för en annan hund, dvs er nya hund hjälper samtidigt en annan hund. Förra fredagen var vi hos vår fantastiska veterinär Kent på Hagsätra veterinärmottagning.

Vi var där med fina Mishi som är 10 år och väntar på rätt hem. Han finns i ett privat fosterhem i Stockholm. Mishi kunde genom vårt veterinärvårdsfond bli av med en stor fettknöl, han fick tänderna fria från tandsten, vi röntgade även höfter och rygg. Samtidigt fick vi en dvärgpinscher besiktad och vi fick även hjälp med en otroligt skygg och rädd golden retriever som vi tagit omhand nyligen, som hade närmare 40 graders feber, öroninfektion, en allmäninfektion som vi fick antibiotika för och sår vid baken. Vi hoppas att golden Stella snart går igenom en besiktning så vi kan försäkra även henne. Både Stella och dvärgpinshern Disco från samma hem är för magra. Veterinärvård är dyr idag och särskilt när vi ofta tar oss an oförsäkrade och sjuka hundar är vårt samarbete här i Stockholm enormt värdefullt, då det vore omöjligt med en annan praktik.
Imorgon ska vi till Kent igen, då med en loj huskyvalp med löss och hudrodnader, som inte heller han är möjlig att försäkra i dagsläget.
Om man har möjlighet att bidra till vår veterinärvårdsfond har vi som ideell förening ett bankgiro: 129-6201. Just nu har vi ökade kostnader för vård, medicin, foder och försäkringar för de hundar vi har i fosterhem och vi vill kunna fortsätta ge dem samma vård som de är i behov av. Den här filmen är på Mishi ifrån i fredags. Vi har renoverat hunden och han är som ny! Nu behöver han bara ett eget hem.

Bildhälsning från Hittehund´s Iris!

WP_20160204_09_03_28_ProHej Christine!
Roligt att prata med dig, tänk att det har gått fyra år sedan Iris flyttade hem till mig den 24/1, tiden har gått så fort och vi trivs så bra ihop.
Igår åkte vi ut till Rosersbergs slott och gick runt i slottsskogen och hade fika med oss, så mysigt.
Skickar med bilder som togs veckan innan du ringde, vi har så härlig natur nära hemmet. Bilden där hon sitter på trädet är från igår.

Kram från Iris och Görel

Videohälsning från Hittehund´s Snobben!

I Markaryd har vi Snobben, en spänstig bordercollie som nu hunnit att bli 10 år. Husse Peter visade hur pass spänstig och fin Snobben fortfarande är när han efter uppvärming glatt seglar över staketet. Närmsta grannarna gillar Snobben, och tur är väl det för Snobben kommer gärna flygandes om de sitter och fikar eller grillar, men han är ju ändå en vallhund så han viker ju inte ifrån sin familj även om staketet inte skulle hålla honom inne om han skulle vilja gå hemifrån 😉 Att tänka på är skaderisken om man skulle vilja träna hopp med en hund som inte är uppvärmd, vill vi ändå passa på att påpeka, för precis som vid agility behöver hunden ha varit igång så kroppen är varm och smidig.