Asta - Brådskande

Underbar hund, men svår sjukdom i familjen!

 • Ålder: 2,5 år
 • Kön: Tik
 • Ras: bearded collie
 • Mankhöjd:
 • Vikt:
 • Finns just nu: Stockholm
 • Stamtavla: Ja
 • Vaccinerad: Ja
 • Försäkrad: Ja
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Ja
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

DSC_0180(2015-02-03) Uppdatering: Vi har nu väldigt många, och väldigt bra intressenter för Asta, och behöver stanna upp för att hinna utvärdera de förslag som har inkommit, för vi tror att Astas blivande familj finns hos dem. Asta har ännu inte presenterats för någon familj, så ingenting är bestämt i någon riktning.

Asta är en fantastisk hund med ett fint hundspråk. Hon är en karismatisk mycket väl fungerande hund, som fungerar oerhört bra tillsammans med andra hundar, och som blir lugn och försiktig kring hundar som är rädda eller osäkra.
Hon är en mycket mycket älskad hund, som man inte skiljs ifrån om man verkligen inte måste.

Tyvärr har Astas matte fått en bebis i september som föddes med benskörhet. Det innebär att bebisen har stora problem med leder i kroppen som återkommande bryts av. Bebisen har redan genomgått flera operationer, och familjen har nu en svår tid framför sig för att få ett friskare barn. I den här situationen blir en glad, livlig och stor hund något som helt enkelt kan äventyra babyns utsikter att bli frisk, och familjen tvingas då till ett svårt val, att behöva omplacera Asta. Asta är annars mycket barnkär och fungerar fint tillsammans med mattes syskonbarn i olika åldrar. Just nu bor Asta hos mattes mamma som även har en annan ung tik. Hundarna har mycket skoj tillsammans. Asta bor nog gärna tillsammans med en annan hund. Genom åren har hon ibland följt med sina ägare till Hundöarna på Drottningsholm som är ett vidsträckt inhägnad hundrastområde där alla hundar får vara lösa. Där finns det massor av hundkompisar av olika storlekar, åldrar och raser, och Asta far fram som en glad projektil för att bli jagad eller jaga, och till slut sjunker hon ihop mitt ibland alla andra hundar med en glad tunga, återhämtar sig en stund, för att sedan fortsätta att härja och ha kul. Hon gillar fartiga snabba hundar som kan hänga på i hennes tempo. När Asta leker kan man inte annat än att le, med det minspel som hon har. När vi träffades för att ta lite bilder och videoklipp fungerade hon klockrent med alla främmande hundar, både löst, i koppel eller i rastgård. Hon hittade en lekkamrat i en okänd tollaretik, och de hade mycket trevligt ihop!

DSC_0248 DSC_0283

Asta är en hund som alltid har blivit mycket väl omhändertagen på alla de sätt och som har en naiv god tro på alla människor. Hon går fint i koppel, hon är miljötränad både i stad och i andra miljöer och är ett föredöme bland andra hundar i koppelmöten. Asta älskar att åka bil och följa med i bilen, där är hon också en väldigt trygg hund. Att åka tunnelbana fungerar bra det med.

Så som många av rasen bearded collie har hon dock vissa ljudrädslor som man behöver ta hänsyn till i hennes omplacering. Hon är skott och fyrverkerirädd, men tycker även illa om ljud inne eller ute som kommer plötsligt, då behöver hon stöd av sin ägare samt en hundvan person då hennes instinktiva reaktion är att ta till flykten. I alla andra situationer är hon en mycket enkel och lätt hund att gå ut med eller ha hemma, men om det väl inträffar att hon blir rädd för ett ljud, då behöver man kunna hinna läsa av det i tid. Det har faktiskt aldrig ”hänt” Asta något i samband med ett högt oväntat ljud, men hennes egen rädsla gör att hon blir desperat, som en häst som kommer i sken, och i den situationen stänger hon av omvärlden och bara flyr. Därför har Asta varit lös i skog och mark, på åkrar, på stränder, inhägnad mark, alltid i skyddade miljöer där man kan förutse ev olika ljud. Hon är en jätteduktig hund på att vara lös och lyhörd och duktig på inkallning, men man kan inte riskera att hon blir skrämd ifall det tex är nära till trafik.

Asta har träffat hundvana katter inne som hon hälsade mycket vänligt och förstrött på. Hon har inte så stor vana av lantbruksdjur, har aldrig varit med i ett stall e dylikt, och inte varit med lös på uteritter. Hon är en mycket följsam hund och är väldigt bra på frivilliga kontakter, hon söker mycket ofta upp sin ägares blick, om hon är lös stannar hon upp och kollar så att alla är med, och är mycket vallhund och vill ha flocken samlad om man tar en promenad ute. Det är en hund som är mycket kommunikativ och som man går en promenad tillsammans med, och upplever omgivningen tillsammans.

DSC_0177

Hon älskar vattenpölar och lera! Om man är pedant eller är mån om ett fläckfritt hem kan man inte välja att dela sitt liv med en bearded collie.

Den miljö Asta bör bo i är villa i utkanten av en stad alternativt helst mitt ute på landet. Anledningen till det beror på att man bör komma undan alla de plötsliga ljud som förekommer i städer. Ljud som hon kan reagera på är tex ljudet ifrån krossat glas när restauranger slänger sina returglas, pysande bussar, luftballonger, skarpa ljud ifrån byggen. Samma känslighet visar hon även inne, och har haft enda sedan hon var valp, utan att hennes familj på något sätt har ömkat eller bekräftat hennes rädslor. Att ha en genetisk ljudrädsla behöver inte vara så handikappande för en hund om boendemiljön är lugn och mer förutsägbar än i en stor stimmig stad.

Asta är inte alls förtjust i tex ljudet ifrån dammsugaren, den är hon rädd för. Om man slår och slamrar för mycket i köket, tappar klingande bestick i golvet eller slamrar med kastruller eller disk är det vanligt att Asta rycker till och snabbt viker undan och intar en hukande kroppshållning och snabbt sätter sig på en plats hon tycker känns trygg, som uppe i soffan. Det är enbart ljud hon reagerar på,inte på rörelser eller andra händelser, utan där är hon rakt igenom stabil och väldigt cool och trygg som hund.

Man bör absolut ha ett mjukt förhållningssätt till hund och träna med positiv förstärkning och beröm framför korrigeringar och strafftänk. ”Gammeldags bruksmetoder” är inte metoder som Asta mår bra av. DSC_0338Både matte och mattes föräldrar är mycket hundvana och måna om att Asta blir väl förstådd och tolkad rätt, även när hon blir rädd,och att den blivande familjen själva inte tycker det är besvärligt med en hund som plötsligt kan ändra sitt lugna sätt och få panik, utan som är tillräckligt hundvana för att mjukt guida hunden vidare och få Asta avslappnad igen. Fyrverkerier är absolut inte Astas favoritljud och där har familjen provat precis alla produkter som finns på marknaden för att göra den tiden på året så skonsam som möjligt för henne.

Om man har äldre eller utflugna hundvana barn kan det vara en fördel, men Asta är inte så lekfull med föremål ute, hon leker helst fysiska tafattlekar med sin människa eller är road av enklare spår. Astas familj har varit mycket hundvan vilket har format en enormt trevlig hund.

Asta äter en kombination av Royal Canin torrfoder och färskfodret Vom og hundmat.

Asta bor i Stockholm och hennes familj är öppna för att hon omplaceras vart som helst i landet så länge det ligger inom rimligt avstånd så de någon gång i framtiden när allt har lagt sig har möjlighet att återträffa henne vid något tillfälle för att bara se att hon mår bra. De har anhöriga i Leksand och är därför  ibland i Dalarna samt har eget sommarhus på Gotland, så de regionerna är de extra positiva till.

Asta är aldrig utställd men kommer ifrån riktigt fina linjer. Hon ska inte ställas ut eller leva det livet. Däremot bör man vara medveten om behovet av pälsvård för den här rasen och själv tycka det är roligt. Asta älskar att bli ompysslad, borstad och kammad och är bra vid hantering.

Familjen har själv valt att söka hjälp genom Hittehund istället för att gå genom sin uppfödare.

Det kommer en lång detaljerad information om Asta samt ett flertal videoklipp. Det är en riktig pärla till hund.

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Asta

Till aktuella hundar