Chili

 • Ålder: 19 månader
 • Kön: Hane
 • Ras: chow chow
 • Mankhöjd: 55 cm
 • Vikt: 37 kg
 • Finns just nu: Stockholm
 • Stamtavla: Ja
 • Vaccinerad: Ja
 • Försäkrad: Ja (Agria)
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Ja
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

DSC_0032***Uppdatering*** 2015-11-01 För närvarande tar vi inte emot fler intressenter gällande Chili. Chili är en okastrerad chow chow med stamtavla som är 19 månader gammal. Han är en ursympatisk go och mycket trevlig hund som är precis som rasen ska vara. Chili har alltid haft det bra och det märks då han har full tillit till människor. Han avgudar sin älskade matte, och matte älskar sin hund, men nu i helgen (30-31 oktober) får matte och husse separata vägar i livet. Att vara hundägare var redan innan svårt för matte då hon arbetar som flygvärdinna och arbetet har så oregelbundna arbetstider med resor och övernattningar, att hon behövt lämna bort Chili till betrodda hundvakter flera dagar i veckan. Han är van vid att passas av andra och kan även vara själv hemma upp till 5 timmar. Men nu tycker matte att Chili inte längre mår så bra som han förtjänar av att hela tiden flytta mellan hundvakter och matte, det är inte rätt mot den här fantastiska tillgivna hunden. Chili behöver som de flesta hundar, få en fast trygghet i sin familj, och att hundtillsynen ska kunna lösas inom familjen, och att det finns en vardag med lugna fasta rutiner.


Chili är inte van vid att vara i säng eller soffa och vill heller inte sova på en hundsäng eller pläd utan föredrar att sova rakt på golvet på den svalaste platsen. Han brukar växla sovplatser lite under natten men sover mest bredvid mattes säng på golvet. Han tigger inte vid bordet men kan kika in i köket vid matlagning utan att tigga och kan då ibland få en smakbit. Chili äter ett torrfoder utan spannmål (Friends Four) och toppar maten ibland med fryst färskfoder. DSC_0029Han gillar matrester med, och har en väldigt bra mage. Han brukar äta 2-3 gånger per dag efter sina promenader. Kyckling eller korv skulle han kunna leva på men han äter sitt foder torrt i skålen och får ibland matrester ifall det blir något över som är bra. Han tycker om färska lammben som matte ofta gör långkok på till sig själv, och som Chili gillar att tugga på. Han har små små tänder så det tar lite tid och är även lite sysselsättning. Han uppskattar även frysta märgben. Chili har inget resursförvar varken mot människor eller andra hundar kring sin mat, ben eller leksaker. Dentastix för tänderna får han dagligen, 1-2 stycken och de tuggar han på lite i taget. Han har aldrig tyckt om konserverad blötmat i burk. Matte brukar försöka borta tänderna, men det går korta stunder i taget då han helst vill äta upp tandborsten som har tandcreme för hundar med leversmak! 😉

Chili som hund är en fantastisk individ! Vi träffades och gick en längre promenad tillsammans i Hammarby Sjöstad som är ett område med mycket cyklister, barn och andra hundar. DSC_0008Chili har ett stort intresse för andra hundar då han är en social och trevlig hund, och han går gärna fram och hälsar. Han är van vid att bo lite i förorten i Stockholm med närhet till fält och grönområden, och det är i den miljön som han trivs bäst, så inledningsvis när matte knackade på dörren var Chili lite orolig och flåsig, för han är inte så van vid att besöka nya områden och när han kommer till en ny lägenhet har det ofta varit för att han ska bli lämnad och passas. Han var lite stressad, men vi fick snabbt god kontakt när vi gick en promenad och han fick gå en stund och nosa av området lite. När jag dessutom hade med mig korvbitar i fickan gick det som en dans med kontakten, för vägen till Chilis hjärta går såklart delvis genom magen. Han hade på morgonen känt av mattes oro, och hade inte haft någon aptit till frukosten, så att bli bjuden på korvbitar lite då och då var toppen tyckte Chili! Matte själv har länge känt att det här beslutet måste fattas för att hon vill vara osjälvisk och lägga sina egna känslor för Chili åt sidan, med hans bästa i åtanke. Men det har varit många tårar bakom beslutet, och till och med flygkaptenen har fått krama om matte då hon brustit ut i gråt, för det är inte lätt att skiljas åt, även om det är nödvändigt.

Vid hantering är Chili duktig. Han är inte jätteförtjust i att duscha och står så nära dörren i badrummet det går, för om man kan smita gör man det gärna. Men han finner sig i det utan att klaga, när benen behöver sköljas efter leriga promenader. Han badas ungefär 2 gånger per år, det är inte bra för pälsen att badas för ofta och de sköter ofta sin pälsvård själva. Att bli borstad är något som Chili uppskattar och det görs ungefär 1-2 gånger i veckan. Kloklippning vill inte matte göra själv, en av hundvakterna brukar göra det ungefär var tredje månad, och när han var valp gjorde veterinären det eller hundtrimmet. Öronen har aldrig haft infektioner eller dylikt så de har behövt skötas om, och han är vänlig och lugn vid allmän hantering och har tillit till sin människa. När han har fått fästingar om sommaren har de gått lätt att plocka, han brukar få dem i ansiktet då han ofta snusar på marken, men av alla fästingskydd som de provat har fästinghalsbandet Scalibur haft bäst effekt. Pälsvården är inte så omfattande och han fäller två gånger per år i stora tussar som är lättstädade och kan då behöva lite extra hjälp med att bli av med håren.

Chili uppskattar som de flesta hundar inte fyrverkerier. Det har hänt att han har sprungit raka vägen hem och väntat hemma om han blivit skrämd av ett oväntat fyrverkeri. Han har oftast rastats vid Grimstafältet i Stockholm och där finns en skjutbana nära Caananbadet så han är van vid att höra skott och reagerar inte på det. Vid åska kan han tycka att det är lite obehagligt. Annars har Chili inga rädslor och särskiljer inte människor som beter sig annorlunda. Han har vid några tillfällen reagerat ute sent om kvällen när det är mörkt om han har känt lukt av berusade människor då går han inte nära utan går undan. Chili skäller i stort sätt aldrig. Han har bara skällt två gånger under snart två år, och då mitt i natten då han hört något oväntat högt och konstigt ljud ute, något ljud som inte hörs annars. Det finns ju såklart vakt i honom men inte på fel sätt. Han är en glad och harmonisk hund som alltid älskar att få hem besök. Matte och husse har ofta haft gäster hemma så det är han van vid och han springer glatt fram till dörren (skäller aldrig utan låter med glada låga ljud) och går frimodigt fram och hälsar, luktar på dem och går sedan oftast och lägger sig. Han är även van vid att få följa med hem till släkt och vänner.

DSC_0023Kenneln som Chili köptes ifrån hade fött upp rasen under många år, men lade ned sin avel efter sista kullen som Chili föddes i. Det finns inte längre någon kontakt med kenneln, och matte vill få hjälp i omplaceringen så hon vet att det finns en uppföljning kring hur Chili har det då han betyder så mycket, istället för att själv annonsera vilket känns för ovisst. Hon har försökt få hjälp genom rasklubben med men inte fått någon ännu.

Ute på promenad träffade vi på lite olika hundar och Chili ville glatt hälsa på dem alla. Vi träffade först en livlig och flängig ung valp som Chili sniffade på och slickade på medan den klängde och hoppade runt, och därefter en osäker mindre tik som sa ifrån rätt rejält bara Chili kom nära, vilket han inte brydde sig om nämnvärt trots att hela tandraden visades på tiken, han fortsatte lugnt att lukta och hälsa rätt trygg i sig själv.

Chihuahuan Melker som även han är en omplaceringshund bemötte Chili så som han brukar bemöta hundar, han springer fram som en liten piraya och skäller och markerar lite i luften, och Chili brydde sig inte så mycket om Melker men valde själv att bara gå därifrån till slut och ignorera honom totalt. Han träffade även min 14åriga tik Lycka som tyckte om honom på en gång. Chili ger ett så lugnt, coolt och förståndigt intryck i rörelse och beteende att alla andra hundägare vi bad om att stanna för att få hälsa sa ja.
Chili har aldrig varit i slagsmål, ”absolut inte” var mattes första reaktion vid frågan. Däremot har det hänt att andra hundar har hoppat på honom, då vissa hundar kan ha svårt att läsa av en chow chows signaler. Chili har då knappt försvarat sig, utan blev biten vid kinden när han stod och kissade av en okänd hund. Han har inte fått några men ifrån den händelsen psykiskt eller fysiskt. Hans bästa kompis har varit en shibahane som syns i filmsnutten längre upp på sidan. De har kunnat leka och tumla runt i timmar med varandra. Chili hoppar ju inte upp på hundar vid lek utan han skallar dem och jobbar fysiskt med kroppen och brottas och nojsas. Han är van vid att få umgås med sina hundkompisar på Grimstafältet där han springer lös och glad och minglar. Han har inga särskilda favoriter bland hundar men gärna jämnstora så de kan erbjuda lite fysisk lek. Mindre hundar skäller ofta bara på honom. Det enda matte har sökt lite guidning i med privat träning är Chilis glada sätt att om han är lös och ser en hund. Han springer gärna i förväg för att hälsa och stannar sedan snällt kvar på platsen och väntar på matte. Men alla i hans vanliga område känner Chili och tycker om honom och de flesta hundar han då springer fram till är ju hundar han känner och då får han bråttom fram. Han har brått fram, sedan sniffar han och hälsar och är sedan klar och är lugn. Det har aldrig hänt något i en sådan situation, och om en tex kopplad hund har varit utåtagerande och skällt/gjort utfall har Chili snyggt vikt åt sidan istället och inte gått fram. Han har ett bra hundspråk. Då det är viktigt för honom med sociala kontakter och att ha hundkompisar att få umgås och busa av sig med vill han gärna ha det framledes. Han kan även bo med en annan hund, men helst inte alltför många hundar beroende på att han fortfarande är en unghund där det bör finnas gott om tid enkom för honom. Hans hundvakter har haft flera hundar i varierande storlekar, raser och åldrar hemma.
Chili vill ha mycket motion och med sin matte är han ute ungefär var 3dje, 4de timme. Totalt sett under en dag är han ute ca 2,5-3 timmar. Det kan bli längre vissa dagar om matte varit ledig och de träffat bästa hundkompisarna ute för lite lek och bus.

När jag bjöd in Chili och matte hem till mig hade vi honom först i kopplet för jag ville se hur han bemötte mina tre katter. Men vi kunde rätt omgående släppa honom lös för han såg katterna men agerade som om han inte sett dem, och katterna var inte nämnbart störda över hans närvaro. Under hela besöket gick han inte fram till någon av katterna som stirrade på honom på avstånd.
Matte och Chili har gått två hundkurser och han kan lite grundlydnad. Han kan även ge tass och rulla runt och vänta på att få söka utlagd godis. DSC_0012Men en chow chow är ju ingen brukshund utan han är en friluftshund som vill vara aktiv i skog och mark, strosa, lukta och vandra och ha sociala kontakter med andra hundar. Han har inte så stort föremålsintresse utan kan på sin höjd slänga runt med en boll en kort stund, men nosarbete eller spår skulle han nog vara med road av. Men han är inte en krävande hund aktivitetsmässigt, utan det viktigaste i Chilis placering är att det finns en stabil situation och trygghet, och att man älskar hundar. En chow chow är självständig och kan ibland upplevas som egensinnig även om jag inte såg en enda situation idag där Chili gick sina egna vägar. Tvärtom gör han sitt bästa och är lydig och glad. Han är van vid att få gå lös och matte kollar bara så det fungerar på det område som de är. Alla gillar Chili och matte berättar att de ibland går förbi en kyrkogård där hundar är förbjudna men att den enda hunden som får gå där lös är just Chili, för att de som jobbar där vet att han sköter sig så bra. Chili undviker barn som är yngre och som skriker och som rör sig omotoriskt, han går helt enkelt undan och uppskattar inte sällskapet. Men han är inte aggressiv. Men om det finns barn i familjen bör de vara ca 10 år eller äldre så de är hundvana och förståndiga och kan bli mer en tillgång i hans liv istället. Han är jätteförsiktig kring barn och träffar regelbundet en 5 och en 7åring som finns i nära bekantskapskretsen, men har ju så pass lite föremålsintresse att han inte interagerar så mycket. Han tar även godis väldigt mjukt och fint.
Med sin ena hundvakt har han varit på semester 10 dagar i en stuga i Dalarna vilket gick väldigt bra. Med henne har han även gått på stan och fikat på trottoarservering. Chili är en riktig publikmagnet och många stannar till när de ser honom för att fråga om de får ta en selfie tillsammans med honom. När hundvakten åkte in till stan och gått runt fick hon med hjälp av Chili mycket uppmärksamhet av killar och kom hem med en massa telefonnummer vilket var rätt roligt. 😉 Det är en hund som klippt och skuren för ”Hundtricket”. (*Film där huvudpersonen raggar tjejer genom att låna en jycke för att få kontakt)
Chili har även åkt tunnelbana någon enstaka gång vilket har gått bra. Men mest har han åkt bil och inte så långa turer, resan till Dalarna var nog det längsta han har varit. Han har färdats både i bilbur eller suttit bak i baksätet där han lugnt ligger ned.
Han är en extremt lätttillgänglig och vänlig hund. När han visar sin tillgivenhet lägger han sig på eller vid ens fötter och vill ha gos. Han sätter sig framför en och pratar lite som chow chow gör på ett så trevligt och kommunikativt sätt. Han satte sig efter att vi lärt känna varandra i några timmar lugnt vid mina fötter med nedanför soffan och ville få lite kel, och även vid möte av andra för honom helt främmande personer (Emelie och Andreas) var han tillgänglig och bjöd även på en slick på kinden. Man kan inte låta bli att tycka om honom vid första kontakten.
Chili har inte provat några särskilda aktiviteter såsom spår eller varit med till fjälls, dragit pulka, åkt skidor eller varit på sjön, men att få vandra i ett lite kyligare klimat med snö skulle han förmodligen uppskatta då han är en robust friluftshund.

Matte har även sett till att han har ett EUpass ifall man skulle vilja resa med honom. De hade först tänkt ta med honom till Turkiet på semester men bestämde sig för att inte göra det pga värmen. Han har mycket päls och blir ofta berörd av värmen på sommaren. Han tycker ofta om att få vara på balkongen eller i den svalaste delen av lägenheten. Att få ha en egen tomt att vila på och kunna ligga i skuggan om sommaren vore nog skönt för Chili, men han är van vid att bo i lägenhet då han har bott så hela sitt liv. När Chili var valp var han åksjuk, men det har gått över nu då han ofta åker bil. Han är en frisk och kry hund och har varit försäkrad i Agria enda sedan han var valp med en bra försäkring som kan övertas av en ny familj.
Chili kan bli drabbad av fukteksem ifall hans päls inte blir ordentligt avtorkad efter bad eller regn. Det är vanligt för de här pälsarna och då kan han få eksem som behöver smörjas. Detta undviks enkelt genom att man torkar honom och han signalerar väldigt bra själv ifall han har början till en hudirritation genom att byta liggplats ofta och gå runt med och slicka på golvet. Han har varit snäll att hantera vid de enstaka tillfällen det har hänt och slutar även att klia sig om han blir ombedd.

Nu brådskar Chilis omplacering då matte i och med separationen har nått vägens ände när det gäller hundtillsyn. Hon har försökt att ändra sina arbetstider till enbart dagtid men inte fått igenom det. Men framför allt finns det en stark känsla och omsorg om Chili, och matte vill att han så snart som möjligt får komma till en ny familj så han slipper flacka runt. När vi diskuterar omplaceringen och vad som är främst viktigt i Chilis omplacering säger matte ”Kärlek, kärlek, kärlek, att man lyssnar på honom för att han är mycket kommunikativ och berättar saker och är van vid att bli sedd och älskad.”
From måndag 1 november har matte jättesvårt med att hitta en vettig hundtillsyn för Chili. Med rätt familj kan vi pga brådskan föreslå att man kan börja som fosterhem, men att det kan övergå till ett permanent hem om allt fungerar väl. Men då bör det fosterhemmet vara i Stockholmstrakten eftersom matte själv vill träffa hans permanenta familj. En permanent familj, som är det vi söker i första hand, kan vara belägen var som helst i landet.
Läs gärna mer om rasen hos rasklubbens hemsida

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Chili

Till aktuella hundar