Doris

 • Ålder: 6,5 år
 • Kön: Tik
 • Ras: Blandras cairnterriermix?
 • Mankhöjd: 30 cm
 • Vikt:
 • Finns just nu: Västra Götaland
 • Stamtavla: Nej
 • Vaccinerad: Nej
 • Försäkrad: Nej (Sveland)
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Nej
 • Registrerad hos jordbruksverket: Nej

Uppdatering: Jourhem är nu löst hos en av Hittehunds hundägare och tidigare avlastningshem i Kungälv, på landet för både Doris och katten Sotis. Mycket ledsamt måste vi meddela att hunden Saga var i mycket sämre kondition med en rad hälsoproblem och med en tidigare dålig ägare i bagaget då hon var en omplaceringshund. Hon var i mycket dåligt skick och det var mest skonsammast för henne att lämna jordelivet. Doris är också i dålig kondition som ni ser på filmen och vi kan inte försäkra in henne utan reservationer i dagsläget. Men Doris kommer gå att rehabilitera med de omsorger hon får idag i fosterhemmet, där även hennes vän katten Sotis finns. En uppdatering följer om Doris och hennes kommande behov, men just nu är hon trygg även om hon var mycket rädd vid ankomsten till fosterhemmet.

dddr

 

Doris är en kär liten 6-årig blandrashund på ca 7 kg, som har bott hela sitt liv på landet tillsammans med husse, sin allra bästa hundkompis Saga och katten Sotis. Husse har levt för och innerligt älskat sina djur, och de har betytt allt för honom. Tyvärr gick husse bort nu i fredags och situationen för hans lilla djurfamilj är minst sagt oroande och brådskande. Husse hade inte så mycket tillgångar och huset de har bott i har varit hyrt, vilket ger en stor tidspress på de få anhöriga som finns i livet, då huset måste vara helt tömt redan 31 december.

 

dorissga2

Husses katt heter Sotis och båda hundarna är vana vid katt och Sotis agerar som en liten hund han med och är mycket oberörd även inför främmande framspringande hundar, han sträcker på sig och gäspar, och få hundar gör sig besvär att jaga honom, för han har ett bra språk för att vara katt och kan läsa av hundar. Sotis gillar hundar och ligger gärna jämte dem och myser.

Husses syster och hennes man känner dessa hundar och katt väldigt väl och har haft mycket kontakt med dem och naturligtvis med husse själv. När husse började att känna sig dålig fick han dem att lova att de måste ta hand om hans älskade djur, för de var enormt viktiga för honom. Tyvärr har de egna hundar, och saknar egen möjlighet att fysiskt ta hem hundarna även om de så gärna vill.

Eftersom hundarna, och även kissen för den delen är en så tajt och sammansvetsad flock vore den optimala drömmen för alla om de fick fortsätta att leva tillsammans. Vi vet dock hur verkligheten ser ut, och det är att vår förening med så kort tidsmarginal har svårt att tillgodose det önskemålet. Främst för att det är så få familjer som söker just två hundar, och en liten och en stor. Katten Sotis är också helt förtvivlad just nu. Han håller sig troget vid huset trots att husse är borta, luktar på husses kläder och tillhörigheter och vill så gärna att hans husse ska komma hem. Men husse har lämnat jordelivet, och alla de här djuren behöver en trygg och kärleksfull miljö att fortsätta sina egna liv i.

ddd

Vad som ytterligare brådskar är att hundarna inte har möjlighet att få tillräckligt med hundtillsyn ännu i den här akuta situationen då det bara är några dagar sedan husse gick bort. En granne och mycket god vän till husse ser till dem så mycket han bara kan och orkar, men han är 80 år och har en egen vovve som han måste ta hand om.

Både Saga och Doris är uppvuxna på landet och de har bott i ett hus mitt på landet med åkrar och skog precis vid husknuten. Det har inte funnits något staket utan de har haft stor frihet under sitt liv och har varit husses livskamrater. De har delat allt, både säng, soffa och måltider. Om natten har både Saga och Doris sovit i sängen tillsammans med husse och katten Sotis har legat mellan hans ben och all kärlek har skapat enormt trygga och stabila hundar som bara har goda erfarenheter ifrån människor.

De är inte alls vana vid stadsmiljön men fungerar ypperligt på landet och är vana vid åkrar, lantbruksmaskiner, traktorer, skördetröskor, och de har haft frihet under ansvar att leka och springa ut på åkrarna kring huset då ingen av dem har haft någon jaktinstinkt. Det finns gott om både rådjur och hare i trakten med de har inte haft intresse av att driva vilt och då har det gått fint att ha den lösa utan staket eller koppel.

De är mycket stabila i temperamentet båda två och det finns inget som oroar dem, så de tycks ta sin nuvarande livssituation väl under omständigheterna.

 

De senaste två åren var husse sjukpensionär men de första fyra åren var de ensamma under husses arbetstid, han jobbade heltid men hade hjälp av den granne som nu engagerar sig genom att han åkte hem och tog ut hundarna mitt på dan. Men de senaste två åren har de haft mycket sällskap av husse och gärna följt med honom i bilen då de älskat att åka bil och bara få vara delaktiga och följa med. Byborna skrattade glatt eftersom han var lite av ett original i byn då hundarna satt bak och katten Sotis ofta på instrumentbrädan när han kom körandes för att handla.

Husse har inte haft så stort umgänge och har inte haft besök av släktingar med barn så hundarna är ovana vid yngre barn. Även om det inte finns något i deras personlighet som får någon att tro att det inte skulle kunna fungera, har vi som policy att vara försiktiga med att omplacera hundar till barnfamiljer när hundarna inte har någon som helst vana av barn innan. Små människor rör sig, låter och agerar annorlunda än vuxna, och det kan bli en stressfull situation och stor förändring för en hund som samtidigt måste byta miljö och tillvaro. En rekommendation är då att om man har barn bör de vara över 12 år och lugna kloka barn med hundvett sedan innan, för en så lugn och trygg anpassning för hunden.

Båda hundarna är kelna och älskar närhet och att gosa. Doris som är liten vill helst sitta i knät hela tiden och Saga vill helst sitta jämte och lyfta på sin tass för att bli kelad med. Katten Sotis spinner för allt och alla.

Husse har låtit hundarna äta husmanskost, om han har ätit kött och potatis har hundarna fått det med tillsammans med sås och möjligen lite hundmat på burk. De har varit försäkrade i Sveland sedan valp men försäkringarna har aldrig nyttjats då de hela sina liv har varit friska.

 

Båda tikarna löpte nyligen i oktober/november.

Med denna tidspress och en akut situation för hundarna behöver vi se över alla alternativ. Visst vill de efterlevande se att hundarna kommer till samma familj, men det behövs även en backup-plan ifall tiden rinner iväg och det inte blir möjligt. Bedömningen är att lilla Doris skulle kunna separera ifrån Saga, men att Saga är mer beroende och så enormt fäst vid Doris, att hon i så fall skulle behöva tas emot mycket försiktigt och mjukt med förståelse i en familj där man får skingra tankarna med aktiviteter och stimulerande sysselsättningar. Och så har vi katten då… Den 80årige grannen har försökt att ta hem honom till sig men det är 5-6 km ifrån husse och det är så pass nära att Sotis lojalt återvänder till huset och springer över åkrarna och vägar för att sätta sig på trappan och komma ”hem”. Hyreskontraktet är uppsagt ifrån 31 december och husse kommer ju aldrig mer tillbaka. Sotis skulle också behöva någon. En erfaren kattmänniska som kanske har en hund som är snäll mot katter som vill ta sig an en vilsen hankatt som kommer behöva lite hjälp att komma vidare i livet.

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Doris

Till aktuella hundar