Freja

 • Ålder: 16 månader
 • Kön: Tik
 • Ras: blandras bordercollie, labrador och golden retriever
 • Mankhöjd: 55 cm
 • Vikt: 22 kg
 • Finns just nu: Södermanland
 • Stamtavla: Nej
 • Vaccinerad: Ja
 • Försäkrad: Ja (Agria)
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Nej
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

Kontakta Frejas kontaktperson Caroline direkt genom mail hundenfreja@hittehund.nu eller genom att ringa på tel 070-770 89 61.

Freja är en social och kvicktänkt tik som fyllde 1 år i mars 2015. Hon är blandras mellan bordercollie, labrador och golden retriever, och har tydliga drag av både vallhund och retriever i sitt sätt att vara.
Freja är väldigt arbetsvillig, hon skulle säkert trivas bra med att få jobba med någon form av nosarbete. Hon har fått prova personsök och det tyckte hon var jättekul, hon susade fram i skogen och förstod fort att det hela gick ut på att hitta en rolig människa bakom en gran. När sedan denna roliga människa bjöd på både godis, beröm och gos var hon väldigt nöjd. Egentligen skulle nog Freja trivas med att få jobba med vad som helst, det viktiga är att hon får jobba.

 

Hon bor på landet med matte, en äldre tik och tre katter, och är van sedan valptiden att vara mycket lös ute i naturen. Hon kommer fint på inkallning om inte störningarna blir för svåra. Hon har på sista tiden kommit på att det är roligt att jaga gäss på åkrarna utanför tomten, och har därför inte kunnat vara lös som vanligt. Hon tycker också att det är ett lämpligt arbete att jaga bilar på vägen utanför tomten, vilket inte är så ovanligt med vallhundar som bor där det inte är så mycket trafik. Det är helt enkelt så oerhört spännande när det kommer en bil, det trycker på alla ”jag vill valla-knappar” som finns och tyvärr kan det ju sluta riktigt illa.

 

 

När hon har varit lös på en inhägnad tomt intill en mer trafikerad väg har hon inte brytt sig om bilarna alls. Jag upplever att hon är relativt lätt att avleda och avbryta om något spännande dyker upp, och med rätt träning och riktigt bra belöningar går det troligen att ha henne lös även framöver. Hon är en mjuk och tillgiven tjej, som helst vill vara riktigt nära, sitta och luta sig emot en eller ligga på rygg och bli kliad på magen. Hon har inga problem att vara ensam en stund, tuggar inte på något eller visar oro på något annat sätt. Hon har varit på pensionat och funnit sig väl tillrätta i sin box, sovit bra på natten, kunnat koppla av fast det händer saker runtomkring och fort förstått de rutiner som gäller där.
Freja går fint i koppel förutsatt att den människa hon går med inte drar i henne. När hon glömmer sig, som den unga hund hon är, och drar i kopplet räcker det med att släppa efter lite och säga hennes namn så slappnar hon av och går fint med slakt koppel igen. Hon är van vid både framknäppt sele och halsband, tycker ibland att selen är lite läskig att sätta på men tar man det bara lugnt och berömmer henne mycket så slappnar hon av. Väl ute är hon helt nöjd med selen.
Hon kan reagera med skall på andra hundar som kommer nära, men är även då lätt att avleda.
Hon blir lite nervös vid bilåkning, speciellt när bilen åker sakta, men kan vila och sova i bilen om den står stilla. Troligen blir hon lite åksjuk och det brukar oftast växa bort. Det är inga problem att få henne att hoppa in i bilen.
Freja har en viss vakt i sig, och talar högljutt om ifall det kommer någon person som hon uppfattar som skum. När hon har förstått att personen är vänlig slappnar hon av, och hon har absolut inga problem att umgås med nya människor. Hon har träffat barn många gånger och tycker de är roliga. Eftersom hon bor på landet och mest varit hemma saknar hon en del miljö- och socialträning, hon är inte alls van att vara i stadsmiljö och kan tycka att människor som ser annorlunda ut, enligt henne, är väldigt obehagliga. Vid en promenad i skogen mötte vi en pappa med ett litet barn på axlarna, och det var nog det konstigaste Freja sett så de fick en rejäl utskällning. När pappan stannade till och pratade lugnt med henne släppte hon obehaget fort och ville istället hälsa.
Matte tycker väldigt mycket om sin fina hund, men tyvärr har det skurit sig mellan Freja och den äldre tiken samt även med katterna. Matte känner att det helt enkelt inte är rättvist att vare sig den äldre hunden eller katterna får komma i kläm, och då Freja behöver mer än matte förmår ge henne för att må bra har hon kommit fram till att en omplacering är det bästa för alla.
Det som har hänt med katterna är att Freja har börjat reagera negativt om någon av dem fräser åt henne, istället för att backa så ger hon sig på katten. Det har inte blivit några skador men både katterna och Freja blir stressade av situationen, matte har tagit hjälp av en instruktör för att få nya verktyg men det har snabbt halkat tillbaka i gamla spår igen och blivit tokigt.
Freja har visat tecken på resursförsvar, och i matsituationer har det hänt ett par gånger att hon istället för att äta sin mat har flugit på den äldre tiken som ätit intill. Matte har alltid gett dem mat väldigt nära varandra, och inte uppfattat att det gjort Freja stressad förrän det blev slagsmål. På sista tiden äter de i olika rum och det har lugnat ner situationen.
Freja är kort och gott en drömhund för den som med belöningsbaserad träning och utan hårda tag vill arbeta med henne. I rätt händer kan hon utvecklas till en fantastisk vuxen hund, en riktig träningskompis som alltid vill hänga med på roliga upptåg och även gärna ligger och myser i soffan.

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Freja

Till aktuella hundar