Lucas

 • Ålder: 6,5 år
 • Kön: Hane
 • Ras: blandras lhasa apso/shih tzu
 • Mankhöjd: 33 cm
 • Vikt: 13 kg
 • Finns just nu: Vårgårda Västra Götaland
 • Stamtavla: Nej
 • Vaccinerad: Ja
 • Försäkrad: Ja (Agria)
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Nej
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

Uppdatering: 2016-03-02 Lucas skolas in i en ny familj! Lucas är en kastrerad blandrashund som fyller 7 år i slutet av april. Hans matte som han har bott hos sedan valp ville att han skulle ha det så bra som möjligt, han har varit lite bortskämd men matte gick bort väldigt hastigt av sjukdom och det fanns aldrig tid att diskutera vad som skulle hända med Lucas. IMG_20140719_182109Husse arbetar väldigt mycket och kör lastbil och oftast bor han i lastbilen under vardagarna och kan inte ha hund på egen hand, den vuxna sonen har flyttat hemifrån, där bor även en yngling som alldeles snart ska flytta till en egen lägenhet. Lucas passas nu i veckorna av en granne och är hemma hos sin husse på helgerna. Det är en på sikt ohållbar situation, och Lucas behöver få komma till en ny familj där han kan få en ny trygghet och bli älskad och omskött. Han är van vid att bo i villa i en mindre småstad och den största stad han har varit till är Alingsås, så han är en lantis och inte så van vid storstan.

Lucas skulle nog kunna få det bra hos nyblivna pensionärer och där han får vara ensam hund i hemmet. När matte köpte Lucas för 6 år sedan var hon egentligen hundrädd. Hon hade följt med en väninna för att kolla på valp till väninnan och fastnade själv för en av valparna. Familjen har inte varit så hundvan och förutom några kurser som valp har inte Lucas fått så mycket hundgöra, han är mest van vid kopplade promenader och att få följa med på släktkalas och följa med i bilen. Han har fått gå i koppel helt enkelt för att ingen har lärt honom att vara lös, och han brukar inte få hälsa på andra hundar då matte undvek andra hundar. I sina hemmakvarter har Lucas stark revirkänsla och kan skälla mot andra hundar, men han är mycket lugnare om han får gå i obekanta kvarter, där ignorerar han oftast andra hundar. Lillhusse uttrycker att många har bättre ”pli” på sina hundar. Lillhusse beskriver att när de är ute och går så är det nästan lite lotteri när man möter andra hundar, vissa bryr han sig inte om alls, vissa morrar han på och vissa vill han nog leka med.

Lucas har fått göra lite som han vill och lyssnar emellanåt på ”sitt”, men så mycket mer har han inte fått lära sig. Han är också överviktig för att han helt enkelt har fått äta för mycket. Veterinären brukar alltid påpeka det när de varit där för vaccinationer. I regel är inte Lucas någon knähund, men just hos veterinären vill han gärna sitta i famnen för det är ju lite läskigt där.

WpRnMKPSR5sp0LW1ZurgEn6CdRrxS7e8squPTIqHjQI,B-zyZTfZspCkbQo1DZQ6uDXjLK7h-qNEk-RBEI_q5I8Mot sin matte var Lucas fullkomligt tillgiven. Han var hennes allt och blev som hennes tredje barn när barnen hade flyttat hemifrån. Han har alltid varit en sällskapshund och fått gå i flexikoppel för att kunna röra sig lite fritt på promenaderna. När matte levde var han van vid att vara själv regelbundet då hon arbetade 70 %, och om dagarna blev för långa passades han av husses mamma som bor i lägenhet. Han är både van vid att vara själv och vid sällskap. Matte jobbade ungefär 70% som undersköterska så vissa dagar var halvdagar och då var han oftast själv hemma. Var det heldagar så var han oftast hos farmor och om inte hon kunde ta honom så var han ensam hemma och matte fick åka hem över lunchen och gå ut med honom.

DSC_0157Det är ju vakt i Lucas då han är större delen en lhasa apso och rasens tidigare uppgift var att agera vakthund då de har skarp hörsel och varnar genom skall. Lucas skäller gärna när det kommer någon även om det är en person som han känner väl och tystnar när han har fått nosa av personen. Sedan bryr han sig inte så mycket om de främmande. Han vill helst komma fram själv då han är vaksam mot främlingar och tillgiven sin familj, så som rasen helt enkelt är. Lucas ska vara 87,5 % lhasa apso och 12,5 % shih tzu och kräver en del pälsvård, vilket inte är ett bekymmer då han uppskattar att bli borstad. Familjen brukar ungefär var tredje månad lämna in honom på ett hundtrim som samtidigt klipper klorna så han hålls någorlunda kortklippt vilket gör pälsen lättare att sköta. Han fäller inte. Just nu är han rätt långhårig och ska lämnas in på trim i mitten av november.

Lillhusse tror inte att Lucas bör bo med katt. Han är inte så hundvan men grundar det på att när Lucas har varit hemma hos dem kan det gå bra en tid inne men ibland vill han jaga deras katt, ofta när katten har kommit för nära så Lucas morrar till och vill köra bort katten som då springer och Lucas efter. Han är ingen fanatisk kattjägare som aldrig ger sig utan det kommer då och då denna önskan att jaga katten när den springer och emellanåt är det helt lugnt djuren emellan. En van hundmänniska med tillräckligt med tid skulle säkert få det att fungera men de känner inte att de klarar av det. Att bo med en annan hund tror inte lillhusse skulle gå så bra då han varit väldigt vaktig och skällig om sitt hem när främmande hundar har kommit på besök. Däremot brukar promenader med andra hundar jämte gå bra, och han har aldrig varit i slagsmål trots att han kan göra utfall och skälla till.

_IqRpBrwaS6473j48jXS-bX0fq4O4LltTxlh7xRQTO8,UZdIz0npoXdpnzPYTmk9DtcSukGPl5-eBNggqkBDZd0Lucas har fått lov att sitta i soffan eller ligga i sängen men verkar föredra att få ligga på golvet eller på mattan.

Något som säkert skulle vara bra för Lucas är en ny familj där man har ett genuint hundintresse och där han kan få mer spännande hundliv. Det behöver inte vara så svåra uppgifter, men att söka korv ute eller att få gå i terräng i skog och mark, att i lugn takt introduceras för andra hundar, att kanske gå någon aktiveringskurs eller att man har tid och intresse att lära honom att använda sin nos.. det finns en hel del som Lucas aldrig fått tillfälle att lära sig och han behöver få större självförtroende i saker och ting. Han kan bli rädd och överraskad om någon plötsligt försöker lyfta upp honom och kan då markera i luften när han blir skrämd. Lucas är en hund som inte uppskattar att bli lyft, utan han vill komma fram själv och vill gärna bli kelad med, men inte att man ska lyfta upp honom i famnen. Han har inga direkta rädslor ute utan reagerar inte överdrivet på någonting som han är van vid att se i sitt villakvarter. Han tycker om att nosa och lukta och går hyfsat fint i kopplet.

gcWmxwYRskmXSNEdNEUfpyGZpGpg4MvHsMAowsr_J6Y,4bq0bBlyP7BmDj4yDe4RmseqG6FM1Sp-SVLYwXprBskLucas uppskattar lite goda ben och dentastix för tänderna och vaktar inte sina ben eller leksaker gentemot en människa.

Lucas åker gärna bil och trivs bäst att sitta bak i combin även om att han även är van att åka med bilbälte. I combin är han tyst lugn och slappnar av och han är van vid att åka sträckor upp till ca 20 mil. Han är van vid att träffa många barn i släkten och bryr sig inte så inte mycket om dem. Han är inte så jätteintresserad av leksaker och är aldrig den som startar en lek utan man måste själv börja leka och jaga upp honom för att få upp lekintresset. Han gillar pipleksaker där han får trycka med nosen för att höra pipen och uppskattar mjuka leksaker som hann kan slänga av och an i luften. Han är försiktig med leksaker och är inte destruktiv.

Han tycker inte om att duscha utan försöker smita då. Han har alltid haft fästingskydd, droppar som Frontline eller ett halsband med ultraljud. Han har ju mest gått på gångvägar och inte varit så mycket i naturen så fästingarna har varit få. Lucas har haft en försäkring sedan han var valp men som inte har behövt nyttjas. Han hade när han var liten valp några eksem på ett öra som gick bort med salva men det var många år sedan nu.

Lucas familj vill inte behöva avliva Lucas utan försöka hitta en familj, gärna hundvana pensionärer som inte bor mitt i stan då det kan bli lite för mycket för en hund som inte är så van vid alltför mycket liv och rörelse. Det brådskar eftersom ingen riktigt har tid för Lucas, och han skulle behöva komma till en eller flera personer där han kan få komma i centrum och bli sedd, men ett lite mer aktivt liv än det han har levt i sin familj. Om man ersätter mat och godbitar med aktivitet och promenader kommer han även förmodligen få enklare för andra hundar. Men han behöver rätt guidning och vägledning så man bör ha haft hund tidigare. Rasen brukar ofta bli upp mot 15-16 år med god omvårdnad så Lucas har större delen av sitt liv framför sig.

Maila oss gärna till hittehund@gmail.com om du är intresserad av att dela ditt liv med Lucas!

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Lucas

Till aktuella hundar