Majken

 • Ålder: 22 månader
 • Kön: Tik
 • Ras: vit schäfer
 • Mankhöjd: 55 cm
 • Vikt: 24 kg
 • Finns just nu: Malmö
 • Stamtavla: Ja
 • Vaccinerad: Ja
 • Försäkrad: Ja (Agria)
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Ja
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

Majken är en mycket glad, lekfull, nyfiken och mjuk vänlig hundflicka som har bott i samma familj sedan hon var valp. IMG_3328Paret står nu inför en separation och vill omplacera henne i ett nytt tryggt och hundvant hem eftersom de inte kommer kunna sköta om henne på det sätt som de vill när de bor i varsin lägenhet. Det blir svårt att ha hund på egen hand. En kontaktperson från Hittehund med vana av vallhundar har nyligen träffat Majken och uppfattar henne som en mjuk vänlig hund som är väldigt lätt att tycka om. Hon är avvaktande när hon träffar nya människor med med gott godis i fickan blev man snabbt vänner. Hon har lätt att knyta an till nya personer om man bara ger henne lite utrymme. Efter 10 minuter var hon bästa kompis med vår kontaktperson Annette (eller åtminstone med hennes ficka med godis!) 😉

Majken är en mycket glad, lekfull men fortfarande lite osäker ung tik som fungerar bra ihop med andra hundar. I Malmö finns en stor strand, Limhamnsfältet, där hundägare brukar ha som mötesplats för att låta lösa hundar leka tillsammans, och där är Majken van vid att leka med alla sorters hundar nästan varje dag. Hon är lite undergiven större och äldre hundar men nyfiken på alla. Mjuk och försiktig med mindre hundar. Hon går bra ihop med både tikar och hanar men tycker nog att en del hanhundar är för ”på” i sin uppvaktning och lite läskiga ibland. Majken har ibland svårt att säga ifrån. Men hon har ett trevligt hundspråk och fungerade bra med flera helt nya hundar hon lärde känna i en rastgård där vi träffades.

 

Hon är van vid att bli hanterad med mjuka metoder och med positiv förstärkning och går bra i koppel (framför allt sele) om hon belönas och får en rolig promenad. Hon kan skälla vid kopplade hundmöten men det har blivit mycket bättre med avledning och belöning. Hon är fortfarande en ung hund som börjar att bli vuxen.

 

Majken är även kattvan då hon bor idag med två katter som hon är snäll emot och busar med ibland. Majken är en snäll hund som aldrig bitit något annat djur eller människa. Som matte beskriver sin hund är att hon är en väldigt kärleksfull, tillgiven och mjuk mot ”sin flock” och behöver vara hos en kärleksfull familj med stort hjärta som har verklig hundvana och har tid och intresse för att träna och leka med henne. Hon skulle behöva få större självförtroende och bli lite säkrare och mer stimulerad än vad hon är idag.

 

Majken är mycket lättlärd och det är viktigt för hennes nuvarande familj att hon fortsättningsvis tränas med positiv förstärkning och med tid, känsla och tålamod och absolut inte med hårda metoder baserat på ”starkt ledarskap”. Hon behöver en konsekvent och ibland bestämd guidning, men inte med hårda ord, kommandon eller krav då hon inte svarar väl på en sådan attityd. I vardagen får Majken vara i soffa och i säng men om nätterna är hon van att sova i sin hundbädd på golvet.

 

Bland det bästa Majken vet är att bada i havet och leka med vågorna och är van vid att duschas av ofta. 01Just nu är hon besvärad av ett snart utläkt våteksem och har badförbud tills det är helt borta. Det är lätt att få med en tät schäferpäls om man inte hinner bli helt torr mellan baden. Majkens våteksem har läkt fantastiskt fint och hon har varit väldigt snäll att behandla trots att det har gjort ont. Majken har förtroende och tillit till sina människor och är bra vid hantering, snäll vid kloklippning, kolla tänder och öron på – gillar det inte men accepterar det.

Vi tror att Majken skulle vara en jätterolig hund att träna med. Hon är intresserad och följsam med ett lite lagom föremålsintresse. Hon tycker även om bollar men går inte upp i varv när man kastar boll som en del hundar tenderar att göra. Hon har inte gått några kurser alls men har en hyfsad vardagslydnad. Hon går bra att ha lös och kommer på inkallning men kan vara lite knepig att fånga (håller sig retsamt precis utom räckhåll) om hon märker att man har bråttom. Ute kan man ju vara hur länge som helst!

 

Hon är van vid att bo i lägenhet i stan och fungerar bra i den miljön men blir betydligt lugnare och verkar lyckligare när hon är på mattes pappas lantställe. I den miljön är det härligt att vara schäfer! Hon har träffat hästar och kor och är snäll men lite avvaktande. Hon skulle nog fungera jättebra även som stallhund med lite träning. Majken är en verbal hund och man måste uppskatta en schäfer som pratar som en schäfer för att leva med Majken. Hon har ett väldigt ”bjäbbigt” lite skall och ”sjunger” dessutom en del. Typisk schäfer med andra ord! En liten egenhet hon har är att hon ylar om hon hör en brandbil. Det kan även hända när hon hör glassbilens signal.

Majken har en väl dokumenterad bakgrund och var riktigt söt som valp. Hennes familj vill ge henne en fortsatt trygg framtid i en familj där det finns en bra hundtillsyn inom familjen.

 

Hon är inte det minsta skotträdd och har inga problem med åska, och är inte rädd för ljud eller åsynen av fyrverkerier.

Majken är inte van vid att bo med barn men har träffat vänners barn flera gånger och är lite avvaktande mot dem men försiktig och mjuk så länge de är varsamma med henne. IMG_5381När familjen får besök kan hon glatt skälla men tystnar direkt om det är någon hon känner, annars kan det ta en stund men hon slutar att skälla när personen visar sig ofarlig. Majken har integritet och vill inte bli klappad av okända människor och kan skälla/vakta om någon okänd kommer fram för att prata och Majken är kopplad. Om hon däremot är utan koppel uppträder hon inte så när hon är lös med andra hundar om de andra hundägarna vill hälsa.

Ensamhetsträning av Majken har gått bra. Hon kan vara själv hemma utan problem, och har aldrig bitit sönder något hemma. Hon kan gnälla lite/småskälla precis när man går men tystnar snabbt. Hon är en sann vallhund och blir stressad när någon lämnar flocken och får då separationsångest, tex om matte och husse går på en promenad och husse avviker ifrån sällskapet. Hon har tidigare gått på hunddagis vilket inte var en miljö hon trivdes fullt ut i. Hon blev stressad av den typen av hundtillsyn. Hon har haft en granne till ägarna som dagmatte och bott hos en nära vän till familjen vid resor och det har gått bra.

Majken är inte van vid att åka bil till vardags men när hon har åkt bil har det gått jättebra. Hon är mycket van att åka buss och tåg och det är inga problem alls men hon vill vara i fred för välmenande främlingars klappar. Majken gillar närhet och mys ifrån människor hon känner men har inget behov av att ha flyktiga relationer på stan.

 

Majken är som många schäfrar känslig för vissa foder. Hon kliar sig mycket om hon tex får korv eller köttbullar och behöver äta foder och godis av protein som hon klarar av. Just nu äter hon ett torrfoder ifrån veterinären. Många schäfrar kan tex vara extra känsliga för foder som är spannmålsbaserade och må bättre på foder som har högre kötthalt med bättre råvaror och med andra proteinkällor som vilt, anka eller häst. När hon var valp hade hon lokal demodex som nu är borta. Hon är ännu inte höftledsröntgad.

Sammanfattningsvis är Majken en fantastiskt fin hund som behöver mycket motion, uppmärksamhet och kontinuerlig träning. Hon är ingen utpräglad sällskapshund utan behöver mer än så. Därför behöver Majken en ägare som är hundvan och engagerad och tycker om att träna hund och har hund som en livsstil. Ger man henne en rik vardag kommer man få en mycket lojal och tillgiven vän tillbaka.
Majken bor kvar i sin befintliga familj i Malmö och det är här man lär känna henne under en omplacering.

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Majken

Till aktuella hundar