Mishi - Brådskande

Mishi bor i ett temporärt fosterhem i väntan på en egen familj. Det brådskar och vi är tacksamma om man sprider hans länk.

 • Ålder: 10 år
 • Kön: Hane
 • Ras: tibetansk terrier
 • Mankhöjd: 45 cm
 • Vikt: 15 kg
 • Finns just nu: Stockholm
 • Stamtavla: Ja
 • Vaccinerad: Ja
 • Försäkrad: Ja (Agria)
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Ja
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

DSC_0205Mishi är en kastrerad tibetansk terrier som snart fyller 10 år. (Rasen blir ofta 17-18 år gamla) Han är en väldigt älskad hund som har bott i samma familj sedan han var valp. För ett år sedan matte omplacerade honom privat till en äldre dam då hon var mån om att han skulle få ett bättre liv och mer tid än vad hon kunde uppbringa själv. Tyvärr har den nya damen inte riktigt klarat av ansvaret så matte blev nyligen abrupt tvungen att ta tillbaka Mishi. För närvarande bor Mishi i södra Stockholm hos en temporär fostermatte som kunde ställa upp tillfälligt för att kunna skapa tid för att hitta en ny familj för Mishi. Mishi har nu blivit mycket pigg och glad.

 

 

12722333_551773101679241_1002644970_oInom Hittehund har vi sett till att Mishi har fått lite behandlingar för ryggen hos en hundnaprapat. Han har haft spänningar i ryggen som nu är avhjälpta med massage, laser och andra behandlingsformer. Han har varit jätteduktig och så tålmodig vid all form av vård, och man riktigt ser hur han njuter och lyser upp, för massage är jätteskönt att få även som hund, och när den utförs av en specialist blir det ju såklart ännu bättre! Vi kommer även att följa upp behandlingarna med en röntgenplåt på ryggen hos vår veterinär den 26 februari 2016. Vi har valt att satsa ekonomiskt på att just Mishi ska få den allra bästa restarten i sitt liv som vi kan åstadkomma. Det är möjligt tack vare den veterinärvårdsfond som våra nya hundägare investerar i när de tar över en hund genom Hittehund.

12597072_551309318392286_1634963722_oNu går det bra i fosterhemmet, han är lugn, trygg och knyter an och sover i sängen om nätterna. Pernilla som engagerat sig så för Mishi känner honom nu väldigt väl. Han bor hos Pernillas granne Marja, men Pernilla har även hand om honom en hel del. När Mishi var yngre hade han ett dåligt språk mot andra hanhundar, men under tiden i fosterfamiljen har han lärt känna hanhundar som han har fungerat helt ypperligt med. Han kan lyfta på läppen som vilken hanhund som helst mot en annan hane men han gör inga utfall. Självfallet skulle han nog föredra att bo med en tik, men med Pernillas jackrusselhane fungerar han väldigt bra både inne och ute. Mishi tar godis väldigt fint och mjukt ur handen.

 

När man har träffat Mishi har han utvecklats för varje gång. Från början var han en trulig stillsam lite ledsen hund som traskade med, men efter att blivit nedklippt och blivit av med några tovor som stretade i pälsen, och efter två naprapatbesök och med mycket bättre motion så han har börjat att gå ned i vikt har vi fått se en helt annan hund växa fram! Mishi är glad och fartig! När vi träffades i Hammarby Sjöstad hade en medarbetare med sig sina två tikar, en whippet med fart i benen och en liten chihuahua som var i slutet av sitt löp och vi fick se en hyperglad Mishi som glatt tog tillfället i akt att leka.

Mishi har alltid bott i lägenhet även om han trivs fint när han passats i villa. Han är inte så rädd för skott och fyrverkerier men har en tendens att yla med när han hör kyrkklockor! Han är van vid att bli ensam emellanåt och har redan lämnats kortare stunder i ny miljö i fosterhemmet. Då kan han pipa en liten kort stund när man lämnat honom men sedan blir han tyst och lugn. Men nu som seniorhund skulle det vara tacksamt om han fick lite guldkant på livet så han slapp bli lämnad själv så mycket, kanske hos någon pensionär?

DSC_0155Innan ursprungliga matte fick sitt första barn var Mishi medelpunkten i hennes liv. Han fick vara i centrum, följa med hem till vänner och fick en väldigt fin social och miljöträning med mycket tid för att ha hund. Men tillvaron förändrades när matte blev mamma, och de dessutom bodde väldigt trångt i en mindre lägenhet. Kombinationen mindre tid och passning av en bebis och att matte fick försöka skärma av för att ge Mishi en fristad blev ohållbar. Nu är situationen ännu mer förändrad då matte nu har två barn varav den yngsta bara är 7 månader.

Mishi blev jätteglad över att få se sin tidigare matte, och det finns starka känslor mellan de båda. Det är svårt att inte tycka om Mishi när man träffar honom. Han är en mild och mjuk och kelen hund, samtidigt som han har integritet. Ju mer man lär känna honom desto mer vill vi inom Hittehund satsa på att han ska få bli lite renoverad hos vår veterinär på Hagsätra veterinärmottagning! Så vi har en tid inbokad den 26 februari då Mishi ska röntgas över ryggen, få ta bort en större fettknöl han har på flanken och få ta bort sin tandsten när han ändå är sövd. Efter allt det är han nog så gott som renoverad och redo för en ny familj!

DSC_0158En tibetansk terrier är en förhållandevis frisk ras och flera individer kan om de förbli friska leva väldigt länge. 16-17 år är inte ovanligt om man sköter om dem väl. Just nu är Mishi lite överviktig då han inte fått sin vanliga motion den senaste tiden men han går stadigt ned i vikt hela tiden nu när han får motion. Just nu äter han torrfoder. Han har en tendens att snabbt tröttna på foder.

Mishi travar snällt på i kopplet utan att dra och är väldigt lätt att ha med sig. Han har gått en väldigt bra miljö och socialträning enda sedan sin valptid. Det är så enormt viktigt att han får möjligt att restarta sitt liv hos någon som kan ge honom lite extra omsorger och där han får dela någons liv, för det viktigaste för Mishi är att få vara delaktig och att få vara med, sedan spelar det inte så stor roll vad man gör tillsammans, det är sällskapet och upplevelserna som är det viktigaste. Han är van vid att åka kollektivt i Stockholm och har även åkt bil. Han kan även lämnas själv i bilen där han är trygg.

Något som är viktigt att känna till om Mishi är att han är lite rädd om sin kropp när han är i vila. Han har av misstag blivit trampad på och det gör honom extra vaksam om han vilar och någon går för nära, då kan han morra till och markera, men om man lever på lite större yta kan man hålla lite avstånd till honom så man inte av misstag skrämmer honom när han vilar. Det har hänt att han har legat i hallen tex i mörkret och med sin svarta päls flutit ihop med golvet och att hans familj råkat trampa eller nästan trampa på en tass eller liknande och då har Mishi känt sig trängd. Det är naturligtvis något som inte är kombinerbart med yngre barn som av naturliga skäl inte kan ha den respekt och förstånd att ge en hund utrymme, barn rör sig oberäkneligt och experimenterar med en hund utan att mena illa. Men en hund som är rädd om sin kropp och som har integritet skulle kunna nafsa eller i värsta fall bita om den blir tillräckligt trängd.

Mishi 2Som förälder brukar man då behöva lösa vardagen med att dela upp hund och barn, men det blir en vardagsstress och framför allt jobbigt för en hund som allra helst vill vara delaktig och nära sin familj. Det hände aldrig något mellan Mishi och barnet som då fanns i hans liv, men Mishi ska inte behöva bo i en familj med yngre barn eller där man planerar att bilda familj. En ny ägare till Mishi måste ha en stor förståelse för att han kan bli otrygg i sådana situationer och absolut inte förvärra den osäkerhet som finns genom att ”säga till” eller ”ta tag i hunden” och med ”ledarskap” skrämma honom. Mishi har haft en avlastningsfamilj som har passat honom kortare eller längre perioder och de har inte upplevt några större problem, de bor på en större yta och så länge man är medveten om att man behöver vara lite extra försiktig och gör det till en vana kan alla vara trygga kring varandra.

Mishi 19Pälsvården på en tibetansk terrier är inte så omfattande, nu är Mishi lite nedklippt och man ser iallafall ögonen under all päls. Man kan klippa själv eller lämna in dem hos hundfrisören och valpklippa dem, eller låta pälsen växa ut så den blir längre. Han är duktig vid hantering, och även hos veterinären.

Mishi föredrar tikar och tycker mindre om andra hanhundar men fungerar kring dem med efter en bra invänjning. Han är uppmärksam och kan berätta genom skall när en annan hund närmar sig, och det kan bli spänt om det är en annan utåtagerande hanhund men om det är en tik är han vänlig direkt och hälsar då gärna. Om man är konsekvent och tränar på samma sätt i varje hundmöte med glädje och med bra belöningar kommer man väldigt långt då han samtidigt är en lyhörd hund som vill göra rätt och få höra och känna att han är duktig! Han tar emot belöningar och är väldigt intresserad av gott godis. Att vara dominant mot en tibetansk terrier kommer man inte alls långt med. Det är en ras som genomgående behöver tränas med positiv förstärkning och med humor och förståelse. Nu är Mishi en väldigt social och rar hund som tycker om att bli sedd och klappad. Men man måste generellt förtjäna kärleken och respekten och om man behandlar dem väl och är inkännande och är mjuk i ton och handlag får man en väldigt lojal och fin vän för livet. De är fina familjehundar och väldigt dedikerade till sina ägare. Det är väldigt nyfikna hundar som älskar att gå långpromenader eller följa med i olika situationer, och som samtidigt har en stark personlighet med en stor portion envishet.

Ifall Mishi skulle bli omplacerad till Stockholm finns det möjlighet (om den nya familjen vill) att få avlastning och hjälp med hundtillsyn av hans tidigare avlastningsfamilj. Där har Mishi varit mycket och i den familjen har det även funnits katter vilket han efter lite inskolning fungerat fint kring. Men Mishi kan flytta till någon annan del av landet så länge det finns en praktisk möjlighet till en mjuk inskolning så han inte behöver byta hem i all hast. Man kan bo hos vänner eller släkt och lära känna honom intensivt under 2-3 dagar om man inte bor inom bilavstånd, så han hinner med i beslutet. Det finns även en önskan ifrån hans tidigare matte att kunna hålla kontakt med den nya familjen på något sätt bara för att veta att Mishi mår bra. Det är inget krav men Mishi är en varmt älskad hund så uppdateringar vore väldigt glädjefullt.

Mishi 3När vi träffades under några timmar för att diskutera en ev omplacering fann han sig snabbt tillrätta hemma hos mig och sökte kär kontakt så man kunde klia och smeka honom över ryggen och baken. Vi har träffats ige och kommer snart att ses igen! Mishi är en härlig hund så det ser jag fram emot! Just för att han är temporärt omhändertagen i ett fosterhem som inte kan ha honom på lång sikt utan bara löste den mest akuta situationen brådskar hans omplacering. Men Mishi är en känslig hund som förtjänar en mjuk och bra inskolning in i nästa familj. Han är verkligen värd att komma i centrum igen, och få lite enklare aktivering så det händer lite om dagarna.

Mishis uppfödare är informerad om omplaceringen men har själv inga förslag på nytt hem.

Han är kastrerad, chippad, vaccinerad, har stamtavla och pass.
Om du tror att du kan erbjuda Mishi ett livslångt tryggt hem, maila till oss omgående och berätta om dig själv, och glöm inte dina kontaktuppgifter så vi kan återkoppla per telefon. Det går även bra att ringa på tel 076-76 77 111. Vi svarar om vi har möjlighet!
Besök gärna Tibetanska terriersällskapet för mer rasinformation här

 

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Mishi

Till aktuella hundar