Storis

 • Ålder: 16 månader
 • Kön: Hane
 • Ras: Blandras chihuahua/papillon/japansk spets
 • Mankhöjd: 34 cm
 • Vikt: 4 kg
 • Finns just nu: Vingåker
 • Stamtavla: Nej
 • Vaccinerad: Ja
 • Försäkrad: Ja (Agria)
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Nej
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

Storis är nog bland de trevligaste och mest charmfulla hundar jag stött på under mina 14 år inom Hittehund. Han vore ett ämne för att satsa på om man vill utbilda en besökshund, kompishund, terapihund eller utbilda honom till ett vårdhundsekipage för den här hunden har det naturligt inom sig!  Men man måste vara hundvan och ha intresse av att träna hund samt rätt kunskapsgrund sedan innan. Storis är en svensk blandrashund men med en enorm karaktär. Om man tänker sig en streetsmart gathund ifrån Kreta som lever på turistnäringen och som försörjer sig genom att vara så charmig att alla stannar upp och ger honom kel och mat, en kanalj som lever på sin charm och som både är medveten om sin förmåga att bli uppmärksammad och komma i centrum av uppmärksamheten, men samtidigt är naivt oskuldsfull och genuint människokär, så har man Storis helt underbara personlighet klart för sig.

Storis är en så pass bra hund att vi gjorde bedömningen att han kunde bo som första hund till en familj som hade goda förutsättningar att ha hund och där det även fanns intresse av att utbilda honom till vårdhund. Dock erbjöd vi oss att ta honom tillbaka efter 3 veckor då sonen i familjen som inte var så trygg kring hundar var rädd och försiktig redan ifrån början, och det eskalerade och blev en svår situation för hela familjen. De upplevde även problem vid hundmöten och kunde inte ge Storis den trygga guidning en mer erfaren hundägare kan ge. Storis var nykastrerad vilket ytterligare bidrar till en uppvarning hos hunden. Storis har nu åter igen varit tillbaka hos sin fostermatte och vi har gått igenom den träningsplan han behöver, och nästa familj behöver ha haft hund innan för Storis är en lyhörd känslig hund som svarar jättesnabbt på träning, men om man inte har vana och rutin sedan innan och kan belöningssystemet och kan fånga upp rätt beteende och förstärka i rätt sekund får man problem istället, vilket är synd med en så bra hund.


Storis är ett socialt geni! Varje människa han ser på gatan är han fullkomligt övertygad om är där enkom för hans skull och han ställer sig i givakt och vinkar med sina tassar och tigger om att få bli sedd, kelad med och helst ta ett jämnfotahopp rakt upp i famnen för gos med en total främling. Det är omöjligt att inte älska den här hunden!

I filmen ovan blir Storis sk skvallertränad. När han ser en hund får han belöning för att han har sett hunden, och vid första hundmötet valde han belöning framför att vilja hälsa eller skälla på en annan hund, och sedan valde han det genomgående under flera timmar. Han är enormt receptiv och tog till sig träningen på en gång, och tyckte dessutom det var riktigt roligt. Han är grymt godismotiverad och tycker om att samspela med en människa, och han blir även väldigt lugn av att få ätliga belöningar.

 

Precis som sin helsyster orsakar Storis med sin härligt kärleksfulla attityd en risk att man skadar honom, då både han och hans helsyster Mini har en benägenhet att helt enkelt vilja vara så nära att när man går omkring hemma får man dem plötsligt under sin egen fotsula och man måste vänja sig vid att parera det så man inte trampar på Storis av misstag. Ingen av hundarna reagerar negativt eller vresigt på att bli trampade på, utan de är lika närhetssökande ändå!

Storis är en jättefin hund även med yngre barn och är mycket trygg kring barn, men hans ringa storlek gör honom lite olämplig för just boende i en familj med alltför små barn, han blir lätt nedtrampad av misstag, även om han gärna träffar och umgås med äldre barn med hundvett och som förstår att akta sig.

10305430_10152845442009780_6004294390751151197_n

Om man tex har en yngre tonåring i familjen som vill ha både en bästa vän och någon att träna i en hundsport eller olika aktiviteter i vardagen är Storis den perfekta följeslagaren. Vad man dock bör tänka på redan nu är att en så här liten hund ofta har förutsättningar att bli riktigt gammal med god omvårdnad om den får förbli frisk, så man bör kunna planera sitt eget liv en längre tid, så tiden och intresset kvarstår under ett långt hundliv.

Mini och hennes helbror Storis kom till Hittehund genom att en familj fick insikt i och hjälp av kommunen att reducera antalet hundar hemma. Hundarna blev omhändertagna när kommunen kontaktade Hittehund för ett samarbete kring hur hundarna skulle komma i fosterhem för lite träning vidare ut i livet, men i samarbete med hundarnas befintliga familj som även fött upp dem och hade föräldradjuren kvar hemma. Varken Mini eller Storis har någonsin farit illa, tvärtom får man inte fram så här fina individer och personligheter om man inte älskar hundar med hela sin själ och hjärta. Men familjen hade utan att planera för det fått flera kullar på föräldradjuren och någonstans under resans gång tog vänner, bekanta och släktingar slut, de kunde inte uppbringa fler bra hem de hade förtroende för, så både Mini och Storis blev kvar hemma utan att det var planerat att bli så.
De är uppvuxna i lägenhet med matte och två flickor på 7 och 15 år, och det är främst lillmatte på 7 år som har tyckt det varit roligt att rasta sina små hundar tillsammans med sina kompisar, så hundarna har sedan tidigt blivit mycket avslappnade och trygga kring barn.

Det har gått mycket bra för Storis under tiden i fosterhemmet. Mycket snabbt blev han öppen och tillgiven och båda hundarna överföll oss med kel, upp i knät direkt och en massa pussar så fort de såg oss när vi hämtade dem. Vi träffade även föräldrarna som även de är mycket goa och tillgivna hundar. Storis trivs även mycket väl med andra hundar!

sys02

Storis blev kallad Storis då han var den största och mest gängliga av alla valparna i de valpkullar som funnits, ändå är han ju inte stor 😉 Han har lagt på sig något kilo i fosterhemmet då vi gett honom färskfoder då han vuxit mycket snabbt kring året och hans gängliga kropp inte riktigt hunnit få hull, men nu är han fin i figuren.

Han är öppen, frimodig, och älskar att få besök då han hoppar ifrån knä till knä och bara gosar. Se gärna videofilmen här på sidan för den är mycket talande för hans personlighet.

Han är inte så van sedan innan med mental träning men har tyckt allt varit roligt i fosterhemmet när aktivitetsspel tagits fram där man får söka fram sitt eget godis genom att flytta bort brickor i träspel tex. Han är oskolad men har samtidigt hela livet framför sig att utvecklats och lära sig nya saker. Det allra viktigaste en hund kan ha, är ett bra temperament.

Storis vore en ypperlig familjehund i en barnfamilj med äldre barn där det händer lite saker och alla är riktiga djurmänniskor som älskar hundar, men jag ska inte sticka under stol med att man hoppas på ett hem med lite guldkant där hans sociala sida får bli framträdande för det här är en hund som skulle kunna sprida så mycket glädje till mer än bara en familj.

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Storis

Till aktuella hundar