Tessan

 • Ålder: 14 år
 • Kön: Tik
 • Ras: tax strävhårig
 • Mankhöjd: 22 cm
 • Vikt: 8 kg
 • Finns just nu: Stockholm
 • Stamtavla: Ja
 • Vaccinerad: Ja
 • Försäkrad: Ja (Agria)
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Ja
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

IMG_0029(Uppdatering 2016-02-10) Tessan kommer ha en inskolning med en ev ny matte helgen 19-20 mars. Det innebär att vi avvaktar med mer intresse fn.

Tessan är en glad och pigg strävhårig tax på 14 år, en världsvan seniorhund som söker en annan senior! Hon är en social och glad hund som söker efter ett hem där man prioriterar sällskap av varandra, närhet och mys och där hon får fortsätta att sova i sängen, gärna under täcket! 😉 Om man är 14 år och tax vill man fortsätta få ta del av livets bästa stunder, få sitta med i soffan och somna tillsammans i sängen.  En god och nära relation till hunden som är avgörande för hur lyhörd den blir är viktig, och en god relation bygger man ofta upp med kontakt och närhet. Ja, en tax är av naturen envis, och om man är van vid att få vara nära, då är det inte något man förändrar vid den åldern! Mattes förra tax blev 22 år, och om man håller Tessan vid samma fina form kan hon ha många goda år kvar. Tessan är även kastrerad sedan 7 år vilket innebär att hon inte löper och att hon heller inte riskerar att dö i livmodersinflammation.

Tessans matte kommer under april månad att flytta in till en allergiker. Samtidigt tycker hon att Tessan förtjänar mer tid och sällskap än vad hon själv kan ge henne nu. Som det ser ut just nu är Tessan hemma själv på dagen men en doggywalker tar ut henne mitt på dan innan matte kommer hem. Tessan förefaller nöjd med det arrangemanget då hon har en bra ensamhetsträning, men självklart skulle hon må bättre av någon som är hemma på dagarna och att de ensamma stunderna inte blir så långa. Tessan är van vid att bo i lägenhet och det fungerar bra.

Taxar är karismatiska envisa hundar och många som är vana vid tax vill inte ha någon annan ras. Många taxar använder sina röstresurser för att berätta att de finns, medan Tessan är en nöjd och väldigt tyst tax. Hon skäller inte i onödan. Innan hon kastrerades kunde hon vara lite lynnig gentemot andra hundar men efter kastrationen för 7 år sedan kom hormonerna på plats och hon är numera väldigt trygg kring alla hundar. Matte brukar ofta stämma träff med andra hundägare och ta gemensamma promenader och ibland får hon träffa kompisar i en stor hundrastgård i området. Ute på promenad hälsar Tessan gärna på de flesta hundar, och när de hälsat är hon ofta nöjd och vill gå vidare. Om det är någon hund som beter sig illa eller som hon inte vill möta byter hon ofta smidigt sida av trottoaren för att undvika en konflikt. Det är därför en väldigt enkel hund att promenera tillsammans med, och hundrastaren har bara gott att säga om Tessan. Det finns absolut ingen aggression hos henne.

Tessans matte har inte själv barn men de har haft nära kontakt med systerbarnen som Tessan sett växa upp ifrån bebis till 8åringar och hon är bra med barn. Så om man har barnbarn som kommer hem ibland på besök är det inga problem. Om det blir för tröttsamt och jobbigt går Tessan bara undan. Men det skulle nog vara för intensivt att bo mitt i en småbarnsfamilj permanent då Tessan behöver mer lugn och ro.

Tessan får fortfarande sina busryck ifall hon vill ha lite uppmärksamhet, men vad som kännetecknar henne numera är att hon vill ha sällskap och närhet. Man behöver inte kunna erbjuda henne millånga promenader, utan sällskapet är viktigast och att man kan ge henne kärlek och omtanke. Om man har haft hund tidigare, är pensionär själv kan det vara perfekt matchning. Om man inte orkar med en ung hund som har betydligt mer krav på livet än en förnuftig livserfaren hund men som fortfarande är pigg och med en glimt i ögonen. 14 år är ingen ålder för en tax medan det hade varit det för en grand danois. Tessan går fortfarande ledigt och har utbyte av att få komma ut men hon har ju inte samma fart som en unghund. Hon tycker om enkla aktiviteter, som att få söka upp en bit ost inne eller ute och få komma ut på en skogspromenad. Hon har ingen längre vana av att bo med katt. Tessan har delat bostad enstaka helger med katt och hon visar ingen önskan att lära känna katter, hon brukar undvika dem och om de skjuter rygg så backar hon. De tolereras men de är onödiga varelser.

Tessan har i dagsläget inga större krämpor. Hon går fortfarande ledigt men hoppar hellre upp i möblerna än hon hoppar ned. Hon har nära i tid genomgått en mer omfattande hälsokontroll som såg bra ut. När Tessan flyttar kommer hon vara nyvaccinerad, besiktad samt ha en försäkring hos Agria. Hon bor i Stockholm och det är här man får lära känna henne innan en flytt.

Våra seniorhundar är de hundar som får minst problem i sin omplacering. Hunden är redan färdig och har genomgått alla mognadsfaser, man behöver bara lära känna dem och älska dem!

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Tessan

Till aktuella hundar