Tyra

 • Ålder: 7,5 år
 • Kön: Tik
 • Ras: dvärgpudel
 • Mankhöjd: 35 cm
 • Vikt: 5 kg
 • Finns just nu: Stockholm
 • Stamtavla: Ja
 • Vaccinerad: Ja
 • Försäkrad: Ja
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Ja
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

UPPDATERING! Tyra har fått hem! Många kommer in på den här undersidan via Google och Tyra omplacerades för många år sedan.

Tyra är en lugn och klok feminin pudelflicka som har bott hos samma matte sedan hon var valp. Hon är en mycket öppen och gullig hund som tryggt lade sig tillrätta i mitt knä medan vi fikade efter en promenad. Väldigt social och go hund.

Hon trivs inte längre hemma då flocken har utökats med två whippets och Tyra och whippettiken kommer i konflikt med varandra och det blir bitskador. Det är tyvärr Tyra som blir skadad. Tyra bör få bo som ensam hund eller med en snäll kastrerad hanhund som lämnar henne ifred och busar när hon vill busa. Hon är inte så intresserad av att interagera med andra hundar i första hand utan har den där underbara kontakten och följsamheten man inte alltid ser mellan hund och människa.

Tyra hälsar ute på hundar på ett bra sätt och blir glad över att få träffa hundkompisar, men är inte särskilt lekfull och har utbyte av att leka jaktlekar eller busa med andra hundar, om någon nosar henne i baken kan hon fräsa ifrån, och hon är inte så förtjust i ivriga enträgna valpar som inte förstår ett avvisande. Tyra föredrar människor och är en oroligt trevlig och kär hund. Hon är öppen och social, godismotiverad, och helt trygg i de två nya miljöer vi har sett henne i. Hon är inte utåtagerande, skäller eller är bråkig kring andra hundar, tvärtom är hon följsam och lyhörd, hälsar om matte ber henne hälsa men går lika gärna förbi.

 

Både på aktiveringspromenad tillsammans med okända hundar och i ett okänt bostadskvarter där matte släppte henne lös och man såg vad enormt följsam och duktig hon är var Tyra en enormt duktig hundflicka! DSC_0103Tyra är en hund som matte ägnat väldigt mycket tid, och det märks på resultatet. Hon är van vid lite mer spännande promenader med inslag av lite skogsagility och få hoppa upp på stockar, stenar eller över hinder i naturen. Hon skulle vara duktig i en hundsport som kallas dogparkour där hunden får nyttja alla sina sinnen och både balansera och ha bra kommunikation med sin ägare. Hon har inte så stora krav på motion men mår bäst av minst tre promenader dagligen. Matte brukar oftast gå en längre promenad på förmiddagarna. Tyra tycker om att läsa tidningen och få nosa en del av rundorna och är intresserad av omgivningen. Hon rastas ofta lös och har en mycket fin inkallning och följsamhet, även i nya miljöer. Hon förstår ord som ”sitt, ligg, vacker tass, stanna, kom hit, nej, snurra, hopp (om man pekar mot en sten, en liggande trädtam, parkbänk etc) Gå lös på lämpliga sträckor. Hon kan göra korta pudelrusher efter katt och rådjur men kommer tillbaka kvickt.

Hon är kattvan och en mycket kelen och rar hund. När hon träffade min bengalkatt vid besök här hemma när vi diskuterade hennes omplacering kröp hon mjuk och varm upp i mitt knä där vi satt vid matbordet och nosade mjukt och snällt på katten som hoppade upp på bordet för att hälsa. Hon kan absolut bo med en snäll katt.
Tyra är en väldigt närhetssökande och kelen hund som älskar att få sova i sängen och att få krypa nära på morgonen och gosa. DSC_0097Hon kan gärna sova under täcket också om det inte blir för varmt. Dagtid gillar hon en mysig mjuk korg att vara i gärna med något gosedjur. Tyra älskar mjuka gosedjur och väljer alltid en som hon vill snutta på.
Vad Tyra tycker bäst om är att ligga i knäet, speciellt på kvällen och bli smekt och kliad.

Hon har känslig mage och har en väl behandlad IBS som är utredd, och behöver därför ett lugnt hem med bra rutiner. De foder hon fungerar bra på är torrfoder som Hypoallergifoder, Royal Canin, Hills eller Specific. Hennes kost innebär att hon inte bör äta kyckling, nötkött, sädesslag (billigare foder är ofta vetebaserade) och att man inte ska ge henne matrester och absolut inget fett som svål etc. Men Tyra gillar godis, väldigt mycket, och i godisväg kan hon få en bit morot att tugga på, den kan också skäras i pyttebitar och ges som träningsgodis. Små rafflade olikfärgade vegetabiliska tuggstänger går bra. Hypoallergikex av märket James Well beloved eller Specific, torkad lammlunga (går att bryta i småbitar), torkade älg/lammhamburgare (köps styckvis), torkade ben av hjort, ren och lamm. Torkad ankfilé (går att klippa i pyttebitar). Träningsgodis och ben till Tyra finns alltså att köpa i en välsorterad djuraffär. Tyra är inte alltid så hungrig och kan hoppa över en måltid, men bör få i sig lite ändå, och då slinker maten ned bättre om matte blandar lite rå äggula i fodret eller äggröra. Hon är inte van vid att tigga vid bordet men har som rutin att alltid få en bit av mattes kokta ägg vid frukosten. Så fort hon hör matte knacka sönder skalet, så kommer hon. Annars inget vid bordet.

Tyra är en välskött hund vars klor har blivit klippta regelbundet. Även tumklor som gärna växer mot benet annars. Hon är okomplicerad att klippa och har mestadels ljusa klor. Matte gör det i soffan med henne i knäet, liggandes på rygg. Hon klipps med ca 2 veckors mellanrum. Hon är snäll vid all hantering. DSC_0048Pälsvården för en pudel som Tyra innefattar att hon behöver badas regelbundet 1-2 ggr/månad. Inte för varmt vatten, man bör använda halkmatta och dusch. Finns bra schampon för pudelpäls samt balsam. Då och då kan man göra en oljeinpackning, och det är viktigt att skölja noga. Efter badet frotteras hon torr och fönas med en kraftig hårtork på inte för varm temperatur. Hon behöver borstas med karda för pudlar under tiden så håren blir raka.  Man behöver ha en sax av god kvalite och på nos och tassar, svansrot med en speciell trubbig sax. Dess saxar tappar inte skärpa snabbt och kan lämnas in för slipning till vissa djuraffärer. Om man inte är van vid pälsvården en pudel behöver för att vara välskött och fin i pälsen finns det kurser för vardagsklippning av pudel. Om man inte vill eller kan klippa själv är hon snäll om man lämnar in henne hos en hundfrisör. Vissa kennlar inom rasklubben erbjuder också pälsvård. Tyra tycker inte att det är jätteroligt att badas eller klippas men uthärdar snällt och tålmodigt. Nos och tassar kan även klippas med maskin. Ull i hörselgångarna bör dras ut då och då. DSC_0083Om man ger Tyra en liten godbit (något mycket gott) efter 2-3 drag så tolererar hon det bra. Man kan använda peang eller fingrarna. Man rycker inte, utan segdrar i en liten tuss åt gången.Öronens yttre delar (inte långt ned i hörselgången) brukar matte göra rent med olivolja på en bomullstuss. Öronrens för hund kan droppas i hörselgångar före bad också. Tyras tänder är fina och hon har ingen tandlossning. Det är vanligt att små pudlar behöver dra tänder. Men Tura har fin tandstatus och i år har tandsten tagits bort med laser hos veterinär. Tänderna borstas, gärna dagligen men åtminstone 3-4 gånger/ veckan med en liten babytandborste. Man kan även använda en liten ”fingertuta” (finns på djuraffärer och veterinärkliniker) som man trär på fingret, fuktar och sätter tandkräm på. Görs bäst med Tyra ståendes på ett bord.

Tyra har regn och vintertäcken på sig, det är hon inte så förtjust i men står ut när hon måste pga väderleken. Hon är inte så förtjust i vatten och badar eller simmar inte i sjöar utomhus om sommaren. Spöregn ska man inte behöva gå ut i alls tycker Tyra.

Alltför små barn som ofta vill ”hälsa” är inte Tyra intresserad av. Hon är ovan vid småbarn och att hanteras, klappas och bäras av dem. Om man är en liten hund vill man ofta inte behöva bli buren eller hanterad omilt av för små barn. Man får hålla ett extra öga på Tyra så hon inte känner sig stressad eller pressad av för unga barn. Äldre ifrån 6-7 år som är hundvana och som beter sig korrekt och mer moget kring en hund är att föredra.

Tyra är okastrerad och har okomplicerade löp. Hon har inte haft några problem med skendräktigheter, ibland kan hon bli lite extra om och krign sig med något gosedjur. Hon blöder mycket lite. Har inte haft någon livmodersinflammation. För några år sedan hade Tyra problem med inflammationer i analkörtlarna som då fick opereras bort. Det berodde på att de foder Tyra äter ger väldigt lite avföring så det mäktade inte tömma ur analsäckarna.Tyra får ofta fästingar på sommaren, gärna i och på öronlapparna samt på huvudet, halsen och bröstet. Det kan vara svårt att hitta dem i all ull.

 

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Tyra

Till aktuella hundar