Balder

 • Ålder: 1år
 • Kön: Hane
 • Ras: finsk lapphund
 • Mankhöjd: 47 cm
 • Vikt: 18 kg
 • Finns just nu: Skåne
 • Stamtavla: Ja
 • Vaccinerad: Ja
 • Försäkrad: Ja (Sveland)
 • Chip / tatuerad: Ja
 • Registrerad i SKK: Ja
 • Registrerad hos jordbruksverket: Ja

Uppdatering! Balder har fått hem!
Balder är en kastrerad SKKregistrerad finsk lapphund. Han är en oerhört vänligt sinnad hund med en godmodig och mycket mjuk blick i de pigga ögonen. Han är dock unghund med allt vad det innebär, att man är lite extra av allt. 22Det finns fortfarande saker man behöver ta vid och träna med med Balder och på många sätt så är han väldigt valpig och inte lika långt fram i utveckling och mognad som han kunde ha varit, utan har svårt för att vara passiv och stilla om det är nya människor i hushållet, då visar han upp hela sin arsenal på en gång och blir exalterad och stressad och springer och hämtar sina leksaker, visar upp sig, vill ha uppmärksamhet och kan även skälla ifall han blir ignorerad! Men allt han gör, även i de situationer han är stressad gör han totalt utan ett uns av aggression. Det finns inte det minsta ont i den här hunden.

Han har utvecklats enormt mycket under sin tid i sitt fosterhem. Hans fostermatte arbetar på en veterinärmottagning som djursjukvårdare och Balder har redan från början följt med på arbetet och är jätteduktig lugn och fin i den miljön. balder2De arbetar kväll och sovande vak på natten och ibland är Balder själv tre timmar i ett rum på veterinärstationen eller tillsammans med veterinärens hund, för att sedan ha sovande vak tillsammans med sin fostermatte och är där trygg och cool och reagerar inte på ljud. Han är en hund man kan ha med sig till en arbetsplats även om han heller inte har några bekymmer med att lämnas ensam.

Balder har även ett jättebra språk med andra hundar. Han är alltid vänligt sinnad och matte har ett stort umgänge med andra hundägare och deltagit i en hel del kurser och han har ett korrekt och bra hundspråk och kommer överens med alla hundar han träffar. Då han går mycket lös är hans fostermatte alltid trygg i de situationer som uppkommer ifall det kommer en annan lös hund springandes emot dem och ”vet” att det alltid kommer att gå bra. Han hävdar sig inte gentemot andra hundar utan är bara så lekfull och full med bus. Han leker bäst ihop med lika stora eller större hundar då alltför små hundar skulle kunna bli skadade utan att han menar det då han gärna leker med tassarna och kan lägga tassen på en annan hund vilket mindre hundar kan uppleva som jobbigt. Han leker väldigt rastypiskt och tumlar runt, lite jaktlek men annars mest tumla runt och välta varandra och bita på skoj löst i halsen. Hans bästa vän är en riesenschnauzerhane som till och med brukar lägga sig ovanpå Balder under deras leksessioner. Han gör inte skillnad på hane eller tik utan är väl fungerande med alla hundar! Fostermatte passade en annan äldre tik under två veckor i somras när ägarna var på semester och det kände hon hade ett gott inflytande på Balder. Han blev lugnare och verkade trivas med att få en egen liten flock. Om man har en ”färdig” hund som en god förebild eftersom Balder är i en ålder som individuellt behöver mycket egen tid är det säkert bara en fördel.

21

När Balder kom till sin fostermatte passade de på att kastrera honom direkt på veterinärmottagningen där matte arbetar eftersom han var kryptochid. (Ena pungkulan hade inte ramlat ned). Rent medicinskt bör man kastrera hanhundar som är kryptochida då det finns en stor risk för cancer annars. Kastrationen gick väldigt bra och läkte fint.

Just nu bor Balder i villa med skogen som granne. Det är en lugn och avskild miljö och det är en trivsam miljö för en lapphund. De bor inte helt isolerat eftersom deras närmaste granne består av ett rehabcenter för cancersjuka vilket ger mycket biltrafik och människor i rörelse. balder1Mycket främmande människor är inget som berör Balder som fungerar väldigt bra med att se och möta nya människor i alla miljöer, både på jobbet, mitt i stan eller i sitt fosterhem. Han är helt oberörd av alla typer av människor och helt trygg.

Han bor tillsammans med fostermattes tre katter. I början var Balder inte kattvan och jagade katterna en hel del när de sprang. Men nu accepterar han dem väldigt fint inomhus. Tomten är inte inhägnad och han brukar inte vara lös på tomten just för att han ibland inte riktigt kan låta bli att jaga katterna utomhus då det för honom som för många andra hundar är så så frestande att få jaga katterna ute trots att de är vänner inne. Men det är nog inte svårt för Balder som nu ändå är kattvan att bo med katt i sin nya familj så länge man har erfarenhet av att träna en ny hund med att umgås med nya kattvänner. Balder upplevs inte som så skällig hemma ifall det inte händer något speciellt. Han kan dock skälla och varna vid obekanta ljud vilket fostermatte som bor ensam uppskattar. Den här rasen är inte en hund som är särskild anpassad för att bo i en lägenhet med en massa ljud ifrån trapphus, grannar och från gatan. Man bör bo i en lugn miljö gärna i villa och många lapphundsägare bor på landet och det är vanligt att man har fler än en då rasen tycker om att umgås med sina gelikar. En lapphund brukar älska att ha en egen gård med en gräsmatta där man kan borra ned sig i skuggan varma dagar och ligga och kika. Det är den miljön vi söker för Balder!

6

Balder älskar att vara lös och har ett stort frihetsbehov! Det är det bästa han vet att få vara lös i skogen och det är han alltid eftersom han även är en mycket följsam och duktig hund. Han är inte lika glad under kopplade promenader men en hund som Balder behöver inte koppel i så stor utsträckning. Han är en sann friluftshund som älskar att upptäcka nya små stigar i skogen. Idag rastas han minst 2-3 timmar om dagen under arbetsdagar och längre turer längre turer. 3Under promenaderna brukar fostermatte även lägga in vila. Om det bara är de två ute i skogen hittar Balder lugnet på en gång och suckar djupt och vilar om matte sätter sig på en sten eller stubbe. Då kommer han till ro direkt. Ifall de är flera är allt så spännande och han kopplar inte då av på samma vis utan blir mycket mer valp och kan gläfsa och vill vara igång på ett annat sätt. Han behöver mer träning i de situationerna.

I koppel går Balder fantastiskt bra. Han drar inte det minsta och är mycket följsam och lyhörd. Han bara lufsar på och har en jättefin social och miljöträning och stretar inte emot dofter eller andra hundar. Det är få hundar som går så fint i kopplet.

Balder har till viss del viltintresse men är mer mån om att hålla ihop flocken än att lämna människans sida för att jaga. Han är absolut ingen jaktidiot utan har ett naturligt och sunt intresse för att vädra och upptäcka vilda djur. Han är dock spets och han gillar att få tillfälle att leta efter sork och gräva efter dem i hålor om han får chansen. Han har en fruktansvärt bra nos och är även duktig på att följa spår, både naturliga spår i skogen och lagda spår.

20

Att åka bil är inga bekymmer. Han är lugn och somnar direkt i bilen. När man kommer fram till destinationen ligger han ofta på rygg med alla tassarna upp i vädret och storsover lugnt och avslappnat. Han är även väldigt duktig på att åka kollektivt och finnas vid sidan på buss eller tåg. Han är inte känslig för något, reagerar inte negativt på människor eller på ljud eller vid obekanta saker utan är mycket framåt och modig kring saker han inte sett förut.

Balder har träffat barn under uppsikt och är även uppvuxen som först hem i en barnfamilj. 10Att umgås med barn om de finns i umgängeskretsen går väldigt bra, han träffar ofta fostermattes närumgänge med barn mellan 3 och 5 år under uppsikt. Dock passar han inte att bo i en barnfamilj permanent då det ofta blir för rörigt och händer för mycket. Det blir en stress för Balder om det är för livligt med framför allt unga barn som kan skrika, ramla och som inte alltid har det lugn inom sig som äldre hundvana barn har. Han bör bo med vuxna människor med utflugna barn och få vara ”barnet i familjen” istället för det är då alla hans fina sidor kommer fram mycket tydligare.

Han äter idag torrfoder av märket Hills. Han har inte överdrivet matintresse men äter sin mat. Han gillar nästan allt godis och klarar alla typer av ben som finns i en välsorterad djuraffär. Det kan fortfarande hända mindre olyckor som att ett stolsben kan bli lite tuggad på, för Balder har ett stort behov av att få tugga av sig och behöver därför en hel del bra hundtugg.

Träningsmässigt har han hunnit med en hel del i sitt fosterhem. De har gått en kurs i grundfärdigheter och en med träningstekniker hur man sätter ord på olika saker för att få hunden att förstå belöningsorden mm. balder4De har tränat korta träningspass då det är mycket information för en ung hund att ta in och han blir trött snabbt. De har även gått en allmänlydnadskurs men det var för långa träningspass och en mindre grupp med mer tid för varje ekipage passar bättre för Balder. De har gått en kurs i en variant av rallylydnad. Han har testat agility och att Balder tyckte det var kul. Hans personlighet visar sig tydligt i att han tyckte tunneln var roligast!! Han har som sagt inga rädslor – full fart och om det prasslar och är oförutsägbart så är det bara roligare. De har lite hinder hemma och han ser tunneln som belöning och kul avslut på övriga övningar! Balder är jätteduktig och jättesmart. Alla hundpsykologer som har träffat honom öser beröm över honom. Han är lättlärt och duktig så länge man inte tränar för länge utan låter honom vila och ta till sig ny information. Han sköter sig jättebra i den träningsmiljön med en hel del andra främmande hundar. Fostermatte lägger även personspår flera gånger i veckan och det är en hundsport som verkligen passar Balder som då arbetar väldigt fint och metodiskt och alltid hittar den han söker. Han brukar få väldigt långa spår i kuperad terräng. Hundsport som vore optimal med Balder är just aktiviteter i skog och mark där han får vara delaktig och samarbeta med sin människa. Det är viktigt att det bygger på hans egen vilja och motivation. När han spårar är han jätteduktig, han älskar det och blir jätte-jättetrött. Han är fenomenal på att hitta folk i skogen och det märks att han tycker det är roligt! Just lydnad eller aktiviteter som sker på hundklubbar är han ju väl fungerande kring men det han skulle välja själv vore nog spår, personspår, viltspår eller uppletande. Det är hans fantastiska nos som då används och det faller sig naturligt för honom.

Balder är van vid att få vara med överallt. 9Han blir ofta varm så han brukar somna i sängen men blir ofta varm och vandrar ned på golvet och sover där. Han är en väldigt fysisk hund och är mysig och väldigt gosig och vill gärna vara nära. Man somnar och vaknar med Balder och han tycker väldigt mycket om närkontakt och massage. Han är väldigt lugn och nöjd hemma. Han har dock inte bråttom ut på morgonen utan är morgontrött och man får nästan väcka honom för att få ut honom dagens första promenad.

Vid matlagning kan han sitta och tigga ibland med det går att be honom att gå därifrån så följer han den uppmaningen. Men han brukar vara med då följsamheten är hans signum.

Vid hantering går det väldigt bra att klippa klorna. Då ligger Balder på sidan på golvet. Fostermatte har fått öva mycket på hantering och avslappnande lugnande massage. Balder har sedan tidigare dåliga erfarenheter av att man har försökt hålla fast honom som valp för att få honom lugn, att man har försökt lära in ”ryggsäcken” på fel sätt och varit lite för hårdhänt. Han behöver mjuka händer och förtroende för den som hanterar honom så går det oftast bra. Han står ut med att bli kammad en stund sedan blir det för tråkigt och då Balder har lärt sig att komma ur situationer han inte vill vara i genom att nafsa för att komma loss är det så han berättar att han inte vill vara med längre. Det finns inte ett uns aggression bakom hans nafsande utan det är et förlängt valpbeteende som kan komma när han blir stressad, men nu mindre frekvent än när han var yngre. Han har inte som jämnåriga hundar hunnit lära sig att bli av med sitt valpnafsande men svarar bättre och bättre på att man behandlar honom som en ung valp när situationerna uppkommer. Att pilla med öron och tänder går väldigt bra. Han är inte så förtjust i att duscha och bada men tycker bara att det är trist och onödigt och sitter still och ser ledsen ut när vattnet strilar. Han har en bra lättskött päls, en mycket vacker päls då han ser ut som en liten vargunge. Man kan underlätta fällningen genom att använda en Furminator för att ta bort underullen. Man behöver inte lägga ned särskilt mycket tid på pälsvård.

Den här sommaren har Balder simmat en del ifall det är en annan hund med. 1Annars går han mest i strandkanten och pysslar. Han vil inte vattenapportera men han hänger glatt på om han umgås med mer badgalna hundar, så det finns goda förutsättningar att han lär sig att uppskatta mer att simma även på egen hand. Han har inte åkt båt men det är nog inga bekymmer då han inte har några rädslor i nya situationer.
Fostermatte har joggat med Balder och det går bra kortare sträckor men han är inte så jättesnabb. De har inte cyklat.

Ute har Balder gått förbi hagar med kor och hästar. Det är i regel inga problem Han skulle lätt kunna bo på en gård med olika djur. När han träffade höns för första gången skällde han på dem, men det gjorde han även på katterna när han träffade dem första gången. Han är vänligt sinnad mot andra djur och skulle nog uppskatta ett liv som gårdshund men samtidigt med egen aktivering.

Det allra bästa Balder vet är att få vara lös i skogen och springa på upptäcksfärd. Han behöver få fortsätta bo i en kravlös tillvaro där han får vara hund.

4

Det värsta han vet är att bli lämnad ensam direkt i en helt ny miljö. Han har inga problem med att vara själv hemma eller i bilen eller på arbetet när det är en miljö han känner igen. Han är även känslig för när en flock splittras och det är hjärtslitande för Balder när det är fler personer som haft följe och de sedan ska skiljas åt. Men han kommer snabbt över det.

Han har ett enormt stort lek och föremålsintresse och även behov av att få leka. Han tycker om att ha dragkamp och vill gärna göra saker tillsammans, bollar på långa snören och andra jaktinspirerade lekar tillsammans är roliga. 2Han är mjuk i munnen och tar leksakerna fint och har inget resursförsvar alls utan släpper mjukt och försiktigt och bara väntar på att få ta leksaken nästa gång. Han uppskattar gosedjur som prasslar och piper och kastar runt med leksakerna och aktiverar sig själv som en liten glad valp. Han är tacksam att ge leksaker till då han inte är destruktiv utan bara blir glad.

Balder lär sig saker väldigt fort och har ett gott ordförråd och kan alla moment i rallylydnad, gå fot och är en väldigt lyhörd hund.

Hans fostermatte har lagt ned sin själ och hjärta i att få Balder riktigt omplaceringsbar. De saker man fortfarande behöver arbeta kring skiljer sig inte så mycket ifrån andra hundar i samma ålder. Han är inte helt perfekt, men det finns det få hundar som är. Han har väldigt många färdigheter och är en extremt väl fungerande hund i de flesta sammanhang. Framför allt har Balder en stor social kompetens och blir snabbt trygg med en helt ny person. Denna egenskap talar för att han har stora förutsättningar att anpassa sig till en ny familj så länge han blir väl behandlad.

Han är fullt frisk och har en befintlig försäkring i Sveland.

Balder kom till oss då han upplevdes som väldigt besvärlig som liten valp.

Nedan är bilder och video ifrån när han kom till oss:

 

 

Han kom till Hittehund väldigt akut när valpen lämnades tillbaka till uppfödaren som har gjort försök att hitta rätt nytt hem men inte lyckats på egen hand.
ba21Balder fick komma hem till ett fosterhem, för att landa och bli lite bättre förstådd än han varit i sin tidigare familj. Under tiden i fosterhemmet har vi fått en större uppfattning om vad han behöver för att fortsätta utvecklas i en positiv riktning. Vi vet mer om vad vi söker för hans räkning nu, och han är mogen för en permanent familj. Balder är en unghund med mycket motor och när han anlände var han fysiskt överstimulerad men inte van vid att få arbeta med hjärnan. Han valpnafsade fortfarande vilket kan göra ont, men det var långt ifrån den problematik vi hade förväntat oss utifrån den beskrivning som getts. Han är en rastypisk finsk lapphund som är en unghund med allt vad det innebär, med mycket glad energi, men även i behov av att bli guidad in i vuxenlivet som hund. Han är en fin och lyhörd unghund om man är hundvan och kan ”fånga upp” rätt beteende och belöna det. Balder verkligen suger åt sig beröm och sträcker på sig när han får beröm för att göra rätt. Han är kommunikativ och lyssnar och tittar.

ba36Att leka tillsammans med leksaker i vardagen och lattja, ha dragkamp och få apportera tycker Balder är superkul. Där är han helt trygg med att man får ta hans leksaker, han kommer och släpper dem framför fötterna och vill att man ska fortsätta leka. Han har stort föremålsintresse.

Balder är en hund som behöver ha mycket fokus på sig, och han skulle gärna bo som ensam hund eller i sällskap med en språksäker gärna äldre hund. Rasen som sådan är mycket allround och passar egentligen bäst i villa eller på landet, tillsammans med en familj där man på ett naturligt sätt vistas mycket i naturen. En finsk lapphund är en mycket tålig och robust hund som tycker om att vara med. De tycker om långa skogsvandringar och är en social hund, men den behöver även få aktiveras och använda huvudet för att må bra. Man bör ha möjlighet att ge Balder tillgång till friluftsliv, natur och lite mer frihet än livet som storstadshund.

Om man själv har ett genuint hundintresse och erfarenhet i kombination med naturintresse som friluftsliv och vandring, skidfärder, fiske etc skulle bli en bra kombination. Det är mjuka allroundhundar, bra hjälpredor på en gård, godmodiga, följsamma, kelna och ödmjuka, varvat med att de är smarta och envisa med personlighet. Många finska lapphundar tycker om umgänge med sina rasfränder och det finns en rasklubb man kan gå med i där det anordnas gemensamma aktiviteter. Läs mer om den här.

När man övertar Balder är det viktigt att man kan erbjuda honom rätt förutsättningar, att man har kunskap och gärna tidigare erfarenhet av rasen sedan innan, och att man har gott om tid och intresse för att ha hund. Vi vägleder gärna till bra unghundskurser så Balder får en fortsatt god start framåt i livet.
Att man har en modern hundsyn och tränar sin hund med mjuka positiva metoder och är konsekvent, varm och trygg är en viktig faktor. Balder finns i Skåne och det är här man lär känna honom.

ba27

Kontakta oss om du är intresserad av att adoptera Balder

Till aktuella hundar