Hembesök hos Hittehund´s Kenzo

I början av februari blev vi inbjudna för att hälsa på Hittehund´s Kenzo, en goldenpojke som fick hem genom Hittehund för väldigt många år sedan nu, och som nu är en pigg seniorhund. DSC_0174Kenzos matte Katarina har nu flyttat till Stockholmstrakten då hon och hennes sambo Micke är visningsvärdar på Tyresta By. Även fast jag kommer ifrån Stockholm hade Tyresta By gått mig förbi, så när vi parkerade en lördag så nära byn vi kunde komma blev jag mäkta förvånad över hur mycket folk det var i rörelse i området. Då jag har Katarina som vän på facebook var tillfället väl valt att komma på ett besök eftersom fårstallet var fullt av killingar som bara var några veckor gamla, och med löftet att få kela med dem gick det inte att motstå den gästfria inbjudan. Tyresta Nationalpark är en av Sveriges 29 nationalparker och Tyresta By utgör huvudentren. Naturvårdsverket har beslutat att investera hela 30 miljoner kronor för att utveckla området för besökare, och syftet är nu att skapa en visningsgård med lantbruksdjur av olika slag. Byn räknas som en av de bäst bevarade i Stockholmstrakten och var med största säkerhet bebodd redan på järnåldern. Det vittnar flera vikingatida gravfält i omgivningarna om, liksom den vackra runhäll som finns i byn.

 

På visningsgården finns djur som t ex hästar, höns, grisar, får, getter, kaniner m fl. Cafée, kiosk och gårdsbutik. Grillplats och raststuga. DSC_0172Och på gården jobbar Hittehund´s Kenzo i en fin väst som förkunnat att han är *”gårdshund” på Tyresta. Hans bordercolliekompis har lite mer kvalificerade sysslor som ”vallhund”.

Katarina bor också i Tyresta by på Janssongården, och har även en bed n breakfast i huset intill. Hon ansvarar även för uthyrning av stallplatser, och även om arbetet är väldigt omfattande trivs hon, vilket man kan förstå, för hela området är som en dröm för en person med natur, djur och kulturintresse.

Kenzo är en nedklippt golden, han blir som en valp på nytt efter att ha blivit av med pälsen som om sommaren besvärar honom väldigt mycket pga värmen. Men han är söt som en valp i sin korta frissa, och en så fantastiskt trevlig gårdshund. Vilket fantastiskt liv Katarinas hundar lever som ständigt får vara med på arbetet, få gos och klapp ifrån besökare, och minglar runt under ansvar och översikt.

 

När vi skulle lämna Tyresta By och skiljas ifrån alla små fantastiska killingar, så sociala och tama, IMG_2029sett det fantastiska stallet och alla öppna djurhagar med stora rymliga ytor för varje djur, var det med ett löfte om att få återkomma. Det är bara 2 mil utanför Stockholm som denna idyll ligger, där Katarina satsar på att bevara gamla svenska lantraser, och sköter om alla gårdens djur efter allra bästa förmåga.

Att få göra ett hembesök i en så fantastisk miljö, få träffa så välskötta välmående och älskade djur, ger så mycket energi, när man ser hur fint våra hundar har det, även på ålderns höst.

Nu under maj, juni och juli kommer vi att börja avrunda omplaceringsverksamheten för att satsa på en period om 6-8 veckor mest inriktad på uppföljning av redan utplacerade hundar. Den tiden är extremt viktig för vår verksamhet, även om det gör ont i hjärtat över alla förfrågningar från personer som verkligen vill att just Hittehund ska ombesörja omplaceringen av sin hund. Men förmånen att få besöka hundar i sina hemmiljöer, anordna hundträffar för våra hundägare runt om i landet, och hinna ha längre uppföljningssamtal per telefon kan vi bara unna oss om vi samtidigt inte har ansvar för akuta hundärenden. Den här vintern och våren har varit mycket hektisk.

Christine Leijd

Hittehunds grundare och ordförande, bor i Stockholm tillsammans med sin man, två omplaceringshundar, två huskatter och en galet smart bengalkatt. Största intressen är att långvandra med klövjeväskor och sedan 10 år balansträning med de egna hundarna på avancerad nivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *