Stall, änder och snöröj

Igår hängde killarna bland annat med till stallet. Nemas problemas med hästar tyckte Balder, de var trevliga att titta på. Han och Shadow sov som två stockar i bilen medan jag tog en liten tur i närheten. Åka bil är för övrigt en rolig sysselsättning om man frågar Von Fluff, han sitter i baksätet (med säkerhetsbälte för den som undrar) och spejar ut genom fönstret med stort intresse.

Dessutom hjälpte han till att städa. Först gick jag med sopborsten och samlade ihop alla dammråttor och hårtussar i en fin hög. Efter kom Balder och skulle kontrollera minsta gruskorn, och för att göra det var han ju tvungen att sprida ut högen lite för att verkligen kunna se vad den innehöll… golvmoppen var också en fenomenal pryl, det blev ju blött efter den, och så gick den att slå på med tassarna och försöka gripa tag i, men det smakade mindre bra.

Sen var det någon som upptäckte att det går utmärkt att smita ut när det kommer någon som går i ytterdörren… så två gånger fick jag hämta en liten lapphund som var väldigt nöjd med att ha lyckats ta sig ut, men mindre nöjd med att bli infångad igen. Sista rundan lyckades han dra med sig ett styck labrador på också, så då var det två skitnöjda killar som traskade in på grannens tomt och bedrev lite undersökande verksamhet. Mindre nöjd matte saknar sina kompostgaller.

 

Tiggandet går framåt - knähund vid frukosten

 

Idag tog vi en liten sovmorgon efter att en viss liten herre hade börjat dagen med dålig mage. Man ska ju lära sig något nytt varje dag, och idag blir det hur jag ska tvätta trasmattor i ett badkar… Tiggandet går framåt, det var en väldigt social och intresserad herre vid frukosten!

Trött kille orkade knappt gå upp för frukost.

Favoritställe att ligga på

Efteråt blev det en stunds passivitetsträning när det skulle skickas en del mail och annat administrativt. Urtrist tyckte killarna och la sig lite här och var med varsitt ben istället. Balder älskar att ligga på dörrmattan innanför ytterdörren, där är det svalt och skönt.

 

Vid tandborstningen var det någon som prompt skulle vara med i badrummet och undersöka vad som var på gång. En gul tvättsvamp som bor under handfatet är fenomenalt rolig när man är en valp. Den har krympt en fjärdedel i storlek och blivit lite skulpterad i förbifarten också. Tydligen låg den Tröttsamt att hålla kollinte bra där den var satt, utan skulle delas upp i fler bitar. Väldigt hjälpsam kille… men till slut gav han upp och la sig tillrätta istället. Inte helt lätt att balansera över, bredvid och runt honom för att kunna tvätta ansiktet och borsta tänderna måste jag medge, men kul att han vill vara med.

Tröttsamt att hålla koll

Dessutom har vi roat oss med att – mitt i regnet – ge oss ut på en runda genom stan, där vi roade oss med att speja på änder och andra sorters sjöfåglar. Lillkillen är väldigt trevlig att gå med, han håller sig ganska nära och drar inte i kopplet. Eller linan som var fallet idag. Väldigt praktiskt att ta en långlina och sätta en hund i varje ände och sen hålla på mitten. Bra idé att ha vantar på sig dock.

Fåglar är intressanta, vatten mindre populärt.

Generellt sett är det en liten filur som uppskattar att se på saker, han tycker om att undersöka och om det är något främmande som är lite småläskigt kan man först skälla ut det en stund med tydligt markerande ”boff boff”-skall, för att sedan sicksacka sig fram och undersöka, gärna först efter att labrador har varit framme. När Shadow tyckte att det var en underbar idé att ta årets första dopp vid en båtramp (matte tyckte inte att det var ett fullt lika fantastiskt beslut) stod Balder och blängde förvånad på honom med en min som klart ifrågasatte hur Shadow resonerade. Varje vattenpöl som korsades gjorde så efter en stunds inspekterande och noggrant övervägande. Det märks att han gillar kylan, men inte blötheten.

Buskul att gräva och rulla sig i en snödriva.

Lyckan blev fullkomlig när vi hittade en hög snö som inte smält bort än. Det grävdes, det hoppades, det sorkskuttades (vilket han letar efter på alla möjliga lämpliga ställen) och det lektes kurragömma bakom vallen. Hade han kunnat misstänker jag att högen förflyttats till tomten. Jag tror vi var kvar i nästan 10 minuter vid snöhögen. Den var helt klart en av dagens roligaste stunder.

På vägen hem gick vi en sväng förbi farbror, och där hälsade han jättefint (han har slutat nypas i händerna nästan helt, om det är något som är lite för roligt kan det komma ett litet nyp men annars sköter han sig) och övergick sen till att agera mossrivare, alternativt försöka gräva sig till Kina. Vi funderade lite över vilket alternativ det var, men kom inte fram till något. Vilket det än var så tyckte Shadow också att det var en festlig idé, men farbror var inte lika road av det, och tyckte inte att det var en riktigt lämplig placering med ett hål så nära trappan till ytterdörren heller. Konstiga somliga människor är ^_^.

Trevligt med hål. Anlägga golfbana kanske?

Det är en oerhört trevlig och charmig liten kille som flyttat in här; smart, lyhörd, artig och påhittig, älskar lek och kel. Han har också börjat bjuda in till de senare på eget initiativ nu, och tycker att det är väldans trevligt att bli kliad på magen. Väldigt mysig och vill gärna sitta i knäet eller ligga på en i sängen, han har också minskat ner sitt juckande (resultatet av stress) rejält. Idag har han försökt en enda gång och då har det räckt att säga ”ah-ah” i lättsam ton och erbjuda något gott istället så har det räckt. Håller tummarna för att det håller i sig. I övrigt är det egentligen bara resursförsvaret och vissa fula tendenser i hundmöten som behöver jobbas på. Han har viss passivitet och impulskontroll, iallafall så mycket som man kan förvänta sig av en 6 månaders unghund av arbetande ras. Är man lugn och respektfull mot honom och visar kärlek är det med samma beteenden han svarar. En väldigt okomplicerad pälsboll som kommer bli en fantastisk följeslagare till någon. Han arbetar snyggt med ställandet, så jag tror att det vore en underbar jakthund, varvat med soffpotatis. Det verkar också  som att han har en bra näsa (ska testat senare i veckan) så där tror jag han kan göra bra ifrån sig med någon som är intresserad av det. En cool kille för en aktiv ägare helt enkelt, och jag har lärt mig mycket av honom bara på de här få dagarna han varit här. Ska bli spännande att se vad han fortsätter bjuda på och utvecklas till!

 

Ha det gott!
/Ida, Shadow & Balder

Fosterhundsbloggen

Fosterhundsbloggen skrivs av flera medarbetare, fosterhem och volontärer om och för de hundar vi har i fosterhem innan en omplacering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *