Vår hundpsykolog Carina Persson

Har du problem med din hund eller vill du bara få bra privatträning? Under 15 års tid har vi haft ett samarbete med Stockholms bästa hundpsykolog; Carina Persson. Carina har både privatträning, problemhundsutredningar och instruktörsutbildningar. Vi samarbetar med flera hundpsykologer som vi får hundar på remiss ifrån, men vårt förstahandsval är alltid Carina. Faktum är att vi hellre skickar hundägare även ifrån andra län till Stockholm för att hitta rätt lösning så man kommer på rätt köl på en gång.

Ring Carina tel 073-612 67 66
Ring Carina tel 073-612 67 66

 

Varför vi helst anlitar Carina på Hundklok är för att hon är så kunnig och inspirerande, och verkligen vänder hundägares missmod och frustration till att de återkopplar till oss med ett ”Tack, tack, hon var helt underbar, jag har fått sådan hjälp och rätt verktyg att jobba vidare med!”. Många hundinstruktörer eller hundpsykologer har påbörjat sin egen utbildning hos Carina, och det finns gott om duktiga hundmänniskor i Stockholm, men vi vill gå direkt till källan. Det är få hundpsykologer som arbetar år efter år, men Carina har en lång och gedigen erfarenhet av att lösa problem, (under 18 år) att läsa av människor och verkligen hitta en träningsform som passar just den hunden med sin ägare.

Vi kan remittera en hel del svåra hundar för hundutredningar hos Carina, som även är mycket kunnig på bakomliggande orsaker till ett beteende. Men framför allt är hon pedagogisk och får hundägaren att förstå. Vi får väldigt många förfrågningar om vi kan hjälpa till med omplacering av hundar där hundägaren upplever så pass grava problem med sin hund att de inser att hundens behov övergår deras kompetens och kunnande och därför vill att hunden ska få en mer erfaren familj. DSC_0028Dessa hundar med ofta förtvivlade ägare som inte vill omplacera men som inte ser något annat alternativ bortsett ifrån avlivning brukar få träffa Carina, i sällskap med en representant ifrån Hittehund. Vi kan behöva kunniga expertråd kring specifika problem, och brukar filma Carinas utvärdering av hunden så informationen följer med till nästa familj, som alltid kan återkoppla till Carina för fortsatt hjälp genom privatlektioner eller telefonrådgivning. Men det händer väldigt ofta att familjen som vänts sig till Hittehund för omplacering får så mycket hjälp av utredningen att de får nytt hopp och rätt verktyg till att förstå sin hund bättre. De kan få nya infallsvinklar på hur de ska hantera sin hund i de situationer som upplevts så problematiska att de under en längre tid känt sig oförmögna att ha hunden kvar. Det känns riktigt bra att flera hundägare efter att ha träffat Carina känner ny inspiration och att de istället jobbar tillsammans på en lösning. Ibland kan man som hundägare hamna i rejäla svackor och känna sig otillräcklig och då behöver man ett bra bollplank som kan läsa av hunden och pedagogiskt förklara på ett sätt som gör att man får en aha-upplevelse. DSC_0007Alla hundinstruktörer besitter inte Carinas positiva attityd och sociala kompetens i kombination med ett enormt hundkunnande. En hundpsykolog ska ju vara en person man får tillit och förtroende för, inte en person som kränker eller berättar för hundägaren vad de gör fel i förhållande till sin hund. Och informationen får inte vara ”flummig” utan presenteras konkret och visas i praktiken så hundägaren får den praktiska handledning man behöver för att vända ett beteende. Att man får ny energi och den där roliga träningsglädjen när man har fått hjälp av någon som verkligen kan läsa av en hund.

Den bästa omplaceringen kan ibland vara den som inte behöver bli av, ifall man älskar sin hund, men bara inte förstår sig på den i olika situationer ute, i förhållande till andra hundar eller människor. Det kan bli stressfullt att ha hund och inte längre så roligt som livet som hundägare kan vara. När man är på väg att ge upp, och istället får en ny energikick och en bedömning av hundens ”problem” och en introduktion i hur man kan förändra hundens inlärningsförmåga genom rätt motivation, då kan tankarna på en omplacering avstanna.

Ganska ofta blir vi kontaktade av familjer som redan har en avlivningstid inbokad men ringer oss för att fråga om vi kan omplacera en hund med ett beteende som i deras familj är problematiskt. Då behövs det göras en bedömning av hundens förutsättningar att kunna omplaceras och knyta an i en ny familj. Ibland har vi akut tagit hem en hund i fosterhem vars ägare inte varit helt uppriktiga kring hundens sämre sidor så våra fosterhemsfamiljer behöver vägledning i hur hunden genom träning ska bli omplaceringsbar.

Det händer även att hundar vi har omplacerat som kan räknas som lite ”svårare” hundar av olika anledningar, efter en kortare eller längre tid i sin nya familj har ägare som behöver lite mer engagemang och coaching.

Carina Persson är vårt hemliga vapen, det sista kortet i leken som hejdar omplaceringar, avlivningar och som nästan alltid hittar en lösning. Och det är inga snabba quick fix, utan ordentliga utvärderingar kring ett beteende och en hunds livssituation i kombination med ägarens kunskapsnivå så träningen blir fungerande i vardagen även efter besöket. Det vi även uppskattar hos Carina är hennes förmåga att ärligt återge en utvärdering av en hund som inte lämpar sig för vidare omplacering. Det är inte lätt för någon att ta emot ett besked att en hund inte har rätt förutsättningar att omplaceras. Den kan vara aggressiv och bli farlig i vissa situationer eller med fel hantering, eller vara så pass rädd att det ställs enorma krav på hur hundens vardag ska se ut för att hunden ska kunna fungera i vårt samhälle. Carina kan ofta ge ägaren rätt verktyg att bättre kunna hantera sin hund i svåra situationer, men alla hundar kan inte med den bästa träning bli helt komplikationsfri.

Carina är själv aktiv inom flera hundsporter framför allt med sin bordercollie Pop. Hon vann SM i Freestyle 2012, tvåa i heelwork och vann även Agriacupen och tävlar för landslaget i båda sporterna.

Hon har även ett nära samarbete med veterinärkliniker vid smärtutredningar och där man kan utesluta att en hund ändrat sitt beteende pga sjukdom eller smärta, utan hundägaren behöver rätt verktyg för att träna in ett annat beteende i situationer där en hund är tex utåtagerande, osäker eller direkt aggressiv. Hittehund rekommenderar varmt Carina vid både privatträning och kurser, och hon har räddat många hundars liv genom att få hunden omplaceringsbar genom rätt träning och handledning för våra fosterfamiljer. Carina går även att boka för klubbar, föreningar och träningsgrupper. Hon har en lokal centralt i Sundbyberg men gör även hembesök. Maila info@evabodfaldt.com för information. Man når Carina på tel 073-612 67 66

2 kommentarer till “Vår hundpsykolog Carina Persson

  1. Hej!
    Vi har en 4-årig kastrerad Tollare som det senaste året har blivit så nervös och stressad så att vår vardag inte fungerar. Vår familj består av mig och min man båda i 60-årsåldern och yrkesverksamma samt vår 23-åriga dotter som bor på egen adress. Hunden har inkvarterats på dagis sedan han var 6 månader, det har fungerat bra. Vi bytte dagis pga. att personalen på det tidigare dagiset visade irritation mot hundarna och använde höga tonlägen. När jag bevittnade hur min hund hanterades med hårda nypor fick jag nog och bytte dagis. Det nuvarande dagiset har fungerat mycket bra tills de bytte adress. Nu har vår hund stark separationsångest varje gång familjen skiljs åt och personalen på dagiset säger att han inte kommer till ro på dagarna. Hemma är han hur lugn som helst och det är inga problem att lämna honom ensam. Vi behöver råd och hjälp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *